Lei Jun Snapdragon 8 + Gen 1 mengejek telefon pintar Xiaomi

Lei Jun, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, menyiarkan artikel di platform media sosial di ChinaPada hari Selasa, nama Snapdragon 8 + Gen1 begitu rendah sehingga tidak dapat dinyatakan bahawa ia lebih dari sekadar “peningkatan kecil”. Pengguna boleh menunggu komen setelah ia dihasilkan secara besar-besaran, tambahnya. Pada bulan Mei tahun ini, dia mengumumkan bahawa telefon bimbit tahunan Xiaomi yang dilengkapi dengan Snapdragon 8+ dijangka akan dilancarkan pada bulan Julai.

Dalam komen pada catatan itu, Lei Jun juga menyebutkan bahawa Xiaomi telah melakukan debug chipset baru untuk sementara waktu dan tidak akan pernah melepaskannya dengan bug. Di samping itu, untuk menyelesaikan masalah generasi SOC ini, beliau berkata “tunggu dan lihat hasilnya.”

Snapdragon 8 + Gen 1 yang baru adalah versi platform mudah alih Snapdragon 8 yang dipertingkatkan, menggunakan Cortex-X2 teras super besar ditambah teras besar A710 dan seni bina tiga kluster teras kecil A510. Kekerapan dominan maksimum teras CPU dinaikkan kepada 3.2GHz. Berbanding dengan Snapdragon 8, Snapdragon 8 + Gen1 juga menggunakan proses TSMC 4nm.

Lihat juga:Bahagian produk Xiaomi dan Redmi bergabung menjadi bahagian telefon pintar

Pada masa ini, Xiaomi 12 Ultra (L1), Xiaomi 12s Pro (L2S), Xiaomi 12s Pro Dimensity Edition (L2M) dan Xiaomi 12s (L3S) semuanya secara rasmi memasuki pangkalan data Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China, dan model baru dijangka akan dirilis bulan depan.

Di samping itu, seorang blogger digital mengumumkan pada hari Isnin bahawa dua model baru dari siri Xiaomi 13 telah mula diuji, mungkin berdasarkan sistem operasi Android 13, sebulan lebih awal daripada tahun lalu. Memandangkan siri Mi 12 dilancarkan pada bulan Disember tahun lalu, siri Mi 13 tahun ini dijangka akan dilancarkan pada bulan November lebih awal. Siri Xiaomi 13 akan dilengkapi dengan pemproses Snapdragon 8 Generation 2 dan juga akan dilengkapi dengan skrin besar 2K.