Li Motors melancarkan SUV Li ONE baru dengan jarak pelayaran 1,080 kilometer

Pembuat kenderaan elektrik (EV) China Lithium Motors melancarkan 2021 Li ONE baru pada hari Selasa, SUV mewah hibrid plug-in dan satu-satunya model permulaan yang ada sekarang, menambah usaha untuk terus berdaya saing di pasaran kereta elektrik China yang sesak.

Menurut Li Auto, 2021 Li ONE dilengkapi dengan sistem peluasan jarak pemacu elektrik “tiga-dalam-satu” yang cekap. Dalam mod elektrik tulen, SUV ini menawarkan jarak NEDC sejauh 188 kilometer. Dengan pengaktifan mod jarak jauh, jumlah ini meningkat kepada 1,080 kilometer. SUV elektrik juga berfungsi sebagai bank kuasa mudah alih gergasi untuk mengecas peralatan perkhemahan, yang membolehkan pengguna menikmati barbeku semasa meletak kenderaan.

Model baru ini dilengkapi dengan sistem bantuan pemandu canggih yang dikembangkan sendiri berdasarkan cip Zhengcheng 3 domestik, yang membolehkan kenderaan menentukan secara bebas lorong lebuh raya mana yang harus dipandu. SUV sudah mempunyai automasi Tahap 2, yang bermaksud kereta dapat menyelesaikan kemudi dan pecutan secara bebas, tetapi pemandu masih harus bersedia untuk menguasai stereng.

Mulai suku ketiga tahun ini, akan ada App Store pada SUV pintar. Pengguna akan dapat memuat turun rangkaian aplikasi termasuk Peta Baidu, NetEase Cloud Music dan Tencent Video melalui sistem operasi. Ia juga menawarkan sistem suara on-board yang membolehkan pengguna berinteraksi dengan Li ONE mereka dengan mengeluarkan arahan suara dari mana sahaja di dalam kereta.

2021 Li ONE hadir dalam tujuh warna yang berbeza-hitam, putih, perak, kelabu, biru bayi, hijau gelap dan biru teknologi-dan tiga pilihan dalaman: putih, hitam dan coklat.

SUV berharga 338,000 yuan ($52,850), sementara Tesla Model 3 buatan Shanghai berharga 249,900 yuan ($39,047). Presiden Lee Motors Shen Yanan berkata pada hari Rabu bahawa dari 26 Mei, Lee Motors akan terus menggunakan model jualan langsung dan menjual SUV di 75 kedai di lebih daripada 50 bandar di China,ReutersLaporan.

Syarikat itu menjangkakan penjualan bulanan Li ONE yang ditingkatkan hampir dua kali ganda pada bulan September, berbanding 5,539 pada bulan April. Shen menambah bahawa Lee Motors sedang membina sebuah pasukan untuk mengkaji jualan di luar negara.

Saham yang disenaraikan di Amerika Syarikat turun 3.94% pada hari Selasa kepada $19.99 sesaham.

Permulaan yang berpusat di Beijing, yang ditubuhkan pada tahun 2015, kini mempunyai nilai pasaran $18 bilion. Ia menghadapi persaingan sengit dari sekumpulan orang baru, termasuk syarikat AS Tesla dan pesaing tempatan Nio dan XPeng, yang semuanya bersaing untuk pasaran kereta elektrik terbesar di dunia.

Lihat juga:Li Automobile akan melancarkan SUV bersaiz penuh yang dilengkapi dengan cip memandu sendiri terbaru Nvidia Orin pada tahun 2022

Tahun lepas, China menghantar 1.17 juta kenderaan tenaga baru, termasuk kenderaan elektrik tulen, kenderaan hibrid plug-in dan kenderaan sel bahan bakar. Syarikat penyelidikan Canalys meramalkan bahawa pada tahun 2021, penjualan kenderaan elektrik China mungkin mencapai 1.9 juta unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 51%, dan kadar pertumbuhan kenderaan elektrik di pasaran kenderaan China secara keseluruhan akan mencapai 9%.