Lin Hao, naib presiden Xiaomi, menggantikan Lei Jun sebagai ketua lembaga pengarah Hangxing Bank

Pada 29 Jun, Airstar Bank Limited, sebuah bank maya yang berpusat di Hong Kong, mengumumkan di laman webnya bahawa Lin Yongqiang, naib presiden dan ketua pegawai kewangan Xiaomi, menggantikan Lei Jun sebagai ketua dewan pengarah, pada 23 Jun 2021.

Hangxing Bank mengumumkan bahawa setelah mengundurkan diri sebagai ketua, Lei Jun akan fokus pada pengembangan perniagaan Xiaomi dan pelepasan produk baru, dan pada masa yang sama menyokong pengembangan Hangxing Bank dengan alasan Xiaomi.

Alain   Lam telah menjadi naib presiden dan ketua pegawai kewangan Xiaomi sejak Oktober 2020. Beliau telah bekerja di dunia kewangan selama lebih dari 20 tahun sejak lulus dengan ijazah sarjana dari Universiti Oxford.

Airstar Bank dimiliki oleh Airstar Digital Technology dan merupakan entiti usaha sama antara Xiaomi Corporation dan AMTD Group. Bank ini dianugerahkan lesen perbankan maya oleh Hong Kong Monetary Authority pada 9 Mei 2019, dan dilancarkan secara rasmi untuk operasi percubaan di samping laman web rasminya pada 31 Mac 2020. Ketika berbicara mengenai operasi harian Airstar Bank, Lei Jun berkata, “Ini adalah tonggak baru dalam perniagaan kewangan Xiaomi.

Semasa tempoh percubaan, AirStar Bank menawarkan kira-kira 2,000 kekosongan untuk orang dalam Xiaomi Hong Kong dan AMTD Group.

Seperti yang ditunjukkan dalam laporan tahunan Bank 2020, Bank akan mencapai jumlah pendapatan sebanyak 15.572 juta dolar Hong Kong pada tahun 2020, di mana 23.571 juta dolar Hong Kong adalah pendapatan faedah; Dan kerugian sebelum cukai adalah HK $232 juta.

Fintech telah diketengahkan oleh syarikat gergasi Internet. Pada bulan Oktober 2020, perniagaan kewangan Xiaomi Xiaomi Digital Technology dinamakan semula sebagai “Hangxing Digital Technology”, dan Xiaomi Financial App juga dinamakan semula sebagai Hangxing Financial App. Hong Feng, pengasas bersama Xiaomi dan bekas ketua perniagaan MIUI Xiaomi, dilantik sebagai ketua dan CEO Hangxing Digital Technology pada tahun 2018 kerana promosi perniagaan kewangan Xiaomi, yang menyoroti keinginan syarikat untuk memasuki ruang angkasa.

Pada separuh pertama 2019, Hong Kong Monetary Authority mengeluarkan sejumlah 8 lesen perbankan maya dalam tiga kumpulan, termasuk LIVI Bank, ZA Bank, MOX Bank, WeLab Bank, Ant Bank, Ping An OneConnect Bank, Airstar Bank dan Fusion Bank, disokong oleh JD.com, Alibaba, Tencent, Ping An Group dan syarikat gergasi lain.

Lihat juga:Bekas naib presiden Lenovo sertai Xiaomi

Menurut Yicai News, pada akhir tahun lalu, lapan bank maya mempunyai jumlah aset HK $25.242 bilion dan jumlah liabiliti HK $17.053 bilion, di mana deposit pelanggan adalah HK $15.774 bilion, menurut laporan tahunan. Lapan bank maya mengalami kerugian kerana mereka masih dalam peringkat awal operasi.