Maojia Bio menerima lebih daripada AS $80 juta dalam pembiayaan Siri B

Bioteknologi Mojia telah siap baru-baru iniPembiayaan Siri B bernilai lebih daripada $80 juta, Temasek memimpin, diikuti oleh Santo Investment dan LYZZ Capital. Pemegang saham sedia ada, Dana Hijau Asia dan Bits x Bites terus meningkatkan pelaburan mereka. Taihecap bertindak sebagai penasihat kewangan.

Syarikat ini komited untuk membangunkan kaedah pembuatan biologi hijau untuk menggantikan teknologi pengeluaran kimia tradisional dengan pencemaran yang tinggi dan penggunaan tenaga yang tinggi. Berdasarkan transformasi kejuruteraan enzim dan platform inovasi transformasi metabolisme biologi, firma itu telah menyelesaikan pengembangan proses beberapa produk pukal dan telah memasuki pengeluaran. Sebagai contoh, siri virion vitamin B5 telah dihasilkan secara besar-besaran bulan ini.

Berbanding dengan ketukangan tradisional semasa, pembuatan biologi Mojia Bio dapat mencapai penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan, dan dalam konteks dasar domestik yang lebih ketat, ia dapat mengelakkan masalah penutupan yang sering dihadapi oleh industri kerana perlindungan alam sekitar, sehingga mencapai kapasiti bekalan lestari yang lebih kuat. Bidang komersial syarikat adalah produk polimer berasaskan bio alkana, yang digunakan secara meluas dalam pelapis, pelekat dan bidang lain, dan pasarannya sangat besar.

Lihat juga:Helixon menyelesaikan pembiayaan Siri A hampir 500 juta yuan

Hasil dari pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk perindustrian dan pengkomersialan produk berasaskan bio teras Mojia Bio, serta saluran paip dan pengambilan produk baru.

Selepas satu abad pembangunan pesat, industri petrokimia tradisional telah menyediakan banyak produk berasaskan petroleum untuk pelbagai bidang pakaian manusia, makanan, perumahan, pengangkutan dan pengeluaran perindustrian. Walaupun produk berasaskan petroleum telah meningkatkan taraf hidup rakyat, mereka juga menyebabkan masalah alam sekitar dan sosial yang serius, seperti pelepasan gas rumah hijau dan pencemaran alam sekitar. Untuk mencapai pembangunan yang mampan, dunia amat perlu mengubah proses pengeluaran melalui bahan mentah yang boleh diperbaharui atau bioteknologi sintetik untuk menghasilkan bahan kimia dan bahan yang lebih hijau dan selamat.