Meituan akan melaksanakan panduan mengenai perlindungan hak kakitangan penghantaran makanan

Pada hari Isnin malam, sebagai tindak balas kepada panduan mengenai perlindungan hak kakitangan penghantaran makanan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa pada sebelah petang, gergasi penghantaran makanan China Meituan mengatakan bahawa ia telah melancarkan beberapa pusingan penyelidikan dan akan melaksanakan panduan tersebut.

Pendapat panduan mengemukakan keperluan dalam tujuh faktor utama termasuk pendapatan pekerja, keselamatan buruh, keselamatan makanan, keselamatan sosial, persekitaran kerja, pembinaan organisasi, dan penyelesaian konflik.

Syarikat penghantaran makanan perlu memastikan bahawa pendapatan kakitangan penghantaran mereka lebih tinggi daripada gaji minimum tempatan sambil menentukan jumlah pesanan, kadar ketepatan masa dan faktor lain dengan wajar. Syarikat penghantaran dan agensi koperasi pihak ketiga dikehendaki mengambil bahagian dalam insurans sosial untuk kakitangan penghantaran yang telah menandatangani kontrak buruh dengan mereka. Di samping itu, syarikat penghantaran makanan ini juga perlu mengambil bahagian dalam program perintis insurans kecederaan pekerjaan untuk pekerja sambilan di platform sesuai dengan peraturan nasional.

Raksasa penghantaran ekspres itu berkata: “Kami akan dengan tegas melaksanakan” Pendapat Membimbing “, dengan sungguh-sungguh melindungi hak dan kepentingan pekerja dari segi keselamatan buruh, keselamatan dan kesejahteraan pengedaran, dan meningkatkan kualiti pekerjaan di industri.”

Sejak tahun lalu, banyak pengalaman kerja penunggang dan pengalaman perlindungan hak telah dibentuk. Pada separuh pertama tahun 2021, Meituan mengadakan hampir 100 pertemuan penunggang di seluruh negara dan mengumpulkan lebih dari 100 cadangan. Banyak cadangan sedang dijalankan. Pada Hari Penunggang pada bulan Julai tahun ini, syarikat itu menubuhkan Bahagian Perkhidmatan Penunggang untuk memenuhi keperluan penunggang dengan lebih baik.

Lihat juga:Meituan melancarkan rancangan mini untuk perjalanan

Oleh kerana panduan yang dikeluarkan pada sebelah petang, harga saham Meituan turun 13.76%, penurunan terbesar sejak penyenaraiannya pada bulan September 2018. Pada masa ini, jumlah nilai pasarannya kekal pada HK $1.44 trilion.