Meituan dijangka mengembangkan perniagaan pembelian kumpulan komuniti pada tahun 2021

Platform penghantaran makanan Cina Meituan mengumumkan pendapatan suku keempat dan tahun penuh yang lebih baik daripada jangkaan, tetapi juga memberi amaran bahawa pelaburan berterusan dalam perniagaan membeli kumpulan komuniti boleh menyebabkan kerugian pada suku yang akan datang.

Laporan kewangan syarikat yang dikeluarkan pada hari Jumaat menunjukkan bahawa pendapatan untuk suku keempat yang berakhir Disember tahun lepas meningkat sebanyak 35% tahun ke tahun kepada 37.9 bilion yuan ($5.8 bilion), lebih tinggi daripada 36 bilion yuan yang dianggarkan oleh kaji selidik penganalisis Bloomberg.

Pendapatan tahunan juga meningkat, dengan pendapatan mencapai 114.8 bilion yuan pada tahun 2020, meningkat 18% daripada 7.5 bilion yuan pada tahun 2019.

Sumber pendapatan terbesar Meituan adalah penghantaran makanan, dengan pendapatan suku tahunan meningkat 37% kepada 21.54 bilion yuan. Syarikat itu juga menjalankan usaha sama dalam ulasan restoran, perkongsian basikal dan industri hotel dan pelancongan yang mendapat manfaat daripada pemulihan pelancongan domestik berikutan kejayaan China dalam membendung wabak tersebut.

Walau bagaimanapun, syarikat yang berpangkalan di Beijing melaporkan kerugian bersih sebanyak 2.2 bilion yuan dalam tempoh tiga bulan terakhir 2020 selepas syarikat itu dengan cepat mengembangkan perniagaan membeli kumpulan komuniti yang popular, yang sangat bergantung kepada subsidi. Platform e-dagang komuniti Meituan Select membolehkan komuniti membina kumpulan berasaskan lokasi untuk pembelian pukal.

Syarikat itu berkata kerugian operasi pada perniagaan baru pada tahun 2020 meningkat kepada 10.9 bilion yuan daripada 6.7 bilion yuan pada tahun 2019, sambil menambah bahawa “peningkatan pelaburan dalam perniagaan baru mungkin terus memberi kesan negatif yang signifikan terhadap prestasi kewangan keseluruhan kami.”

Meituan berkata, “Apabila kami meningkatkan perniagaan e-dagang komuniti kami, kami mungkin terus mencatatkan kerugian operasi dalam beberapa suku akan datang.”

Lihat juga:Meituan menghadapi siasatan antimonopoli kerana melarang Alipay untuk aplikasinya

Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Wang Xing menekankan bahawa e-dagang komuniti masih menjadi “keutamaan” syarikat, dan syarikat percaya bahawa e-dagang komuniti mempunyai potensi pertumbuhan jangka panjang yang baik, sejajar dengan strategi “makanan + platform” nya.

“Kami percaya bahawa e-dagang komuniti adalah salah satu peluang besar. Kami akan memperuntukkan sumber daya yang mencukupi untuk mempercepat pengembangannya pada tahun 2021 sambil terus meningkatkan kecekapan operasi,” kata syarikat itu. Meituan Select bersaing secara langsung dengan Dingdong Shopping di bawah JD.com, Xingsheng Choice, Pinduoduo‘s Duoduo Shopping, Taobao Shopping di bawah Alibaba, dan Integrity Choice di bawah Didi Chuxing.

Saham Meituan jatuh 6.9% kepada HK $280 pada dagangan lewat pada hari Isnin. Data Bloomberg menunjukkan bahawa stok telah jatuh sekitar 33% dari puncaknya pada bulan Februari selepas tiga kali ganda pada tahun lalu.

Awal bulan ini, Meituan memilih lima platform membeli kumpulan komuniti yang didenda oleh pengawal selia pasaran kerana “tingkah laku harga yang tidak wajar” yang mengganggu pesanan pasaran.

Wang berkata pada panggilan persidangan pendapatan bahawa syarikat itu akan mematuhi garis panduan pengawalseliaan dan “bekerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk menggalakkan pertumbuhan Internet dan platform ekonomi yang sihat dan jangka panjang.”

Menurut syarikat itu, Meituan Selection telah berkembang ke kira-kira 2,000 bandar dan daerah (kira-kira 90%) di China. Menurut laporan oleh Guosen Securities, pesanan harian pada bulan Disember melebihi 20 juta.

Menurut data dari institusi penyelidikan IGD, pasaran makanan China dijangka mencapai 11 trilion yuan pada tahun 2023.