Menara Sensor: 34 syarikat China antara 100 penerbit permainan mudah alih teratas

MenurutKedudukan pendapatan global penerbit permainan mudah alih ChinaSebanyak 34 vendor China berada dalam senarai 100 Penerbit Permainan Mudah Alih Global Teratas yang dikeluarkan pada hari Khamis oleh platform Sensor Tower Store Intelligence pada bulan Disember 2021, dengan jumlah pendapatan sekitar $2.1 bilion, menyumbang 35.6% daripada pendapatan penerbit permainan mudah alih global.

Pada bulan Disember 2021, Tencent, NetEase dan MiHoYo berada di antara 3 penerbit permainan mudah alih teratas di China. Perfect World sangat menonjol dalam sebulan, dengan tajuk utama “Fantasy Tower,” yang membantu meningkatkan pendapatan syarikat sebanyak 106.4%. Peningkatan pendapatan itu mendorong penerbit permainan naik 10 tempat ke No.11.

Sejak dilancarkan pada Februari 2021, “Happy with One Heart” Leiting Games secara konsisten berada di antara sepuluh permainan mudah alih terlaris di China. Dengan pelancaran versi tradisional Cina pada bulan Oktober 2021, pendapatan permainan di Hong Kong, Makao dan Taiwan terus meningkat, berada di kedudukan ke-14.

Nuverse baru-baru ini melancarkan dua permainan baru, “Wulin Leisure” dan “Huayi Mountain Moon and Heart”, kedua-duanya berada di kedudukan ke-19 dan membantu menyokong pertumbuhan pendapatan Nuverse sebanyak 21.5%. Antaranya, pendapatan “Huayi Mountain Moon and Heart” meningkat 122% bulan ke bulan, menjadi permainan mudah alih dengan pendapatan tertinggi pada bulan Disember.

Berkat versi Jepun “Nasib/Pesanan Besar”,” Laluan Biru “dan” Artery Gear: Convergence”, pendapatan domestik dan asing Stesen B meningkat 42.4%, berada di kedudukan ke-22 dalam senarai.

Permainan simulasi empayar ONEMT “King’s Choice” menduduki tempat ke-27 dalam pendapatan dan terus berkembang. Pendapatan meningkat 17% bulan ke bulan. “Pilihan Raja” menjadikan Amerika Syarikat, Jerman dan Perancis sebagai tiga pasaran utama, dengan fokus pada pasaran Eropah dan Amerika, dengan pendapatan masing-masing menyumbang 65.4%, 9.3% dan 6.4%.

Lihat juga:Remedy Entertainment dan Tencent menandatangani perjanjian berbilang pemain baru dengan kod bernama Vanguard

Di samping itu, berkat aktiviti dalam permainan, pendapatan “PUBG Mobile” Tencent meningkat 15% pada bulan Disember. Selepas pembukaan karnival 2021 permainan mudah alih IP klasik NetEase “Fantasy Westward Journey”, pendapatan pada bulan Disember meningkat 39% bulan ke bulan, kembali ke tiga terlaris.