Menurut laporan, Xiaomi sedang menyiapkan projek kenderaan elektrik, yang akan dilancarkan secepat April

Menurut media China 36kr, pembuat telefon pintar China Xiaomi kini sedang bersedia untuk menghasilkan kereta elektriknya sendiri dan boleh melancarkan usaha sama secepat April, menurut pelabur yang dekat dengan syarikat itu.

Sumber memberitahu 36KR bahawa Xiaomi secara aktif mempromosikan projek usaha sama yang diketuai oleh pengasas bersama Xiaomi dan ketua pegawai strategi Wang Chuan. Kedudukan jenama projek itu dikatakan serupa dengan XPeng yang berpangkalan di Guangzhou, yang bertujuan untuk pembeli Cina muda di pasaran pertengahan hingga tinggi.

Wang, rakan perniagaan lama dan rakan CEO dan pengasas Xiaomi Lei Jun, bergabung dengan Xiaomi pada tahun 2012 dan sebelumnya memimpin bahagian TV Xiaomi, pekerja, China dan perniagaan perkakas besar, serta bertanggungjawab untuk pengembangan produk, pengeluaran dan saluran penjualan.

Menurut laporan, Lei Jun bertemu dengan Li Bin, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif permulaan kenderaan elektrik NIO, pada akhir Februari untuk membincangkan isu pembuatan kereta.

Xiaomi juga telah mencari rakan kongsi pembuatan dan telah berunding dengan pembuat kereta usaha sama Jerman-China Borgward dan pembuat pickup elektrik Kering Motors. Sumber memberitahu 36KR bahawa Xiaomi juga telah menghubungi BYD yang berpangkalan di Shenzhen, tetapi jika mereka bekerjasama, mereka menghadapi masalah dengan pelaburan dan membuat keputusan.

Ketika menghubungi Pandaily, Xiaomi merujuk kepada pernyataannya sebelumnya: “Xiaomi telah memperhatikan dinamika industri kenderaan elektrik dan terus mempelajari tren industri yang berkaitan. Mengenai penyelidikan mengenai perniagaan pembuatan kenderaan elektrik, Xiaomi belum memulai proyek formal.”

Pada hari Isnin, mahkamah A.S. mengeluarkan injunksi awal mengenai larangan kerajaan yang belum dikuatkuasakan yang mengancam untuk mengehadkan pelaburan dalam Xiaomi. Xiaomi telah ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan sebagai “Syarikat Ketenteraan Parti Komunis China”. Selepas berita itu keluar, harga saham Xiaomi yang disenaraikan di Hong Kong melonjak dari HK $22.75 (AS $2.93) kepada HK $24.45 (AS $3.15).

Lihat juga:Harga saham Xiaomi melonjak setelah mahkamah AS menangguhkan larangan pelaburan

Sumber memberitahu 36KR bahawa dalam tempoh pertumbuhan industri telefon pintar global yang tidak stabil, tidak kira sama ada Amerika Syarikat menyenaraihitamkannya, pembuatan kereta telah menjadi “Plan B” penting Xiaomi.  

Khabar angin& nbsp mengenai kemungkinan kemasukan Xiaomi ke dalam industri kenderaan elektrik; Ia pertama kali muncul pada pertengahan Februari.  

Thunder telah bermain dengan idea pembuatan kereta sejak dua lawatan ke Amerika Syarikat pada tahun 2013 untuk bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk. Anak syarikat modal teroka Xiaomi, Shunwei Capital, melabur dalam permulaan kereta elektrik NIO pada tahun 2015 dan XPeng pada tahun 2016 dan 2019.

Menurut dokumen yang diterbitkan di laman web Pejabat Paten Negeri, Xiaomi telah mengajukan senarai permohonan paten sejak 2015 yang merangkumi kawalan pelayaran, navigasi, pemanduan dibantu dan teknologi lain yang berorientasikan kereta, lapor LatePost.

Sistem pembantu maya Xiaoai Xiaomi telah direalisasikan melalui serangkaian kerjasama strategik, termasuk pada Mercedes-Benz Motors dan model crossover Bestune T77 edisi khas FAW Group.

Pada bulan Jun 2020, syarikat itu mendaftarkan tanda dagangan Cina dan tanda dagangan grafik yang berkaitan yang diterjemahkan secara kasar sebagai “Xiaomi Car Alliance”.

Xiaomi yang berpangkalan di Beijing mengatasi Apple untuk menjadi pembuat telefon pintar ketiga terbesar di dunia pada suku ketiga 2020, menghantar 46.2 juta unit dan bahagian pasaran 13%, menurut penyedia data Counterpoint Research.

Bagi banyak orang, syarikat baru Xiaomi yang berpotensi tidak mengejutkan, mengikuti jejak syarikat gergasi teknologi seperti Baidu, Alibaba, Tencent dan Huawei ke daratan China, pasaran automotif terbesar di dunia.