Menurut ramalan iResearch, menjelang 2023, industri e-dagang makanan segar China akan melebihi 1 trilion yuan

Menurut data yang dikeluarkan oleh “Laporan Penyelidikan Industri E-dagang Makanan Segar China 2021” di Amerika Syarikat, menjelang 2023, ketika pasaran runcit makanan segar China (dalam talian dan luar talian) akan meningkat dari 5 trilion yuan pada tahun 2020 (AS $770 bilion di Amerika Syarikat).) Meningkat menjadi 6.8 trilion yuan pada tahun 2025 (iResearch 1.05 trilion dolar AS), penjualan e-dagang makanan segar China akan melebihi 1 trilion yuan (AS $154.6 bilion).

Pertumbuhan dalam industri ini didorong oleh peningkatan pendapatan boleh guna dan perbelanjaan pengguna China. Sektor e-dagang makanan segar didorong oleh pemain industri utama seperti Missfresh, yang mengoptimumkan rangkaian pengedaran makanan segar melalui gudang mini yang diedarkan (DMW), digitalisasi pasaran makanan segar tradisional, dan perkhidmatan awan runcit.

Missfresh menyatukan pergudangan, penyortiran dan pengedaran dengan mempelopori model pengedaran barang runcit Depot Mini Terdistribusi (DMW), mempermudah rantaian pengedaran dan pada dasarnya mengubah peruncitan kejiranan China. Ini meningkatkan kelajuan penghantaran, kecekapan operasi dan pengalaman pelanggan-memastikan penghantaran cepat ke depan pintu pelanggan dalam rata-rata 39 minit. Syarikat ini mempunyai lebih dari 600 DMW di 17 bandar di China dan merancang untuk meningkatkan kepadatan bandar yang ada dan membina lebih banyak DMW di bandar-bandar peringkat kedua teratas.

Melalui perkhidmatan awan runcitnya, Missfresh mengubah pasaran makanan segar tradisional menjadi pasaran makanan segar yang pintar, memperkasakan industri runcit tradisional untuk mengoptimumkan operasi, meningkatkan kecekapan, dan meningkatkan penjualan dalam talian. Ini dicapai dengan memanfaatkan kepakaran e-dagang makanan segar syarikat dan keupayaan teknologi teras runcit menegak, merangkumi rantaian bekalan, logistik dan pemasaran yang didorong oleh AI.

Lihat juga:MissFresh bekerjasama dengan Tencent untuk mempercepat digitalisasi peruncit runcit dan FMCG

Walaupun kadar penembusan dalam talian e-dagang makanan segar masih rendah (14.6% pada tahun 2020), sektor ini berkembang pesat.iResearch percaya bahawa wabak pneumonia mahkota baru telah mempercepat trend menaik ini dan meningkatkan lagi permintaan pelanggan untuk membeli-belah runcit dalam talian.

Strategi perniagaan serampang tiga mata MissFresh-DMW, pasar makanan segar pintar, dan perkhidmatan awan runcit-adalah salah satu daripada banyak model yang digunakan oleh industri e-dagang makanan segar. Model e-dagang lain termasuk integrasi kedai dan gudang, platform O2O, pembelian kumpulan komuniti, dll. IResearch meramalkan bahawa industri ini tidak akan mempunyai model perniagaan yang dominan di masa depan, dan model-model ini akan terus wujud bersama untuk memenuhi keperluan pengguna yang pelbagai.