Model Y buatan China pertama Tesla akan dihantar ke Eropah pada bulan Ogos

Tesla Model Y pertama yang dibina di China akan diserahkan kepada pelanggan Eropah pada bulan Ogos, lapor agensi berita Jerman SPA, memetik surat-menyurat rasmi Tesla. Kenderaan tersebut akan dieksport dari kilang Tesla di Shanghai.

Tesla pada awalnya merancang untuk memulakan pengeluaran kereta Model Ynya pada bulan Julai di kilang Eropah barunya di Glenheide, dekat Berlin, dengan penghantaran dijadualkan bermula pada suku ketiga, tetapi pengeluaran telah ditangguhkan hingga akhir tahun ini atau awal tahun depan.

Tesla’s Shanghai Gigafactory kini membuat Type 3 dan Type Y. Remote Type Y akan dihantar pada bulan September, sementara prestasi Type Y akan diserahkan kemudian, sekarang dijangka pada tahun 2022.

Buat masa ini, pelanggan yang mahukan treler seberat 1,600 kilogram perlu memesan bahagian itu dan memasangnya selepas penghantaran kerana ia tidak menjadi pilihan pembuatan kilang buat masa ini.

Pada 8 Julai, Tesla China secara rasmi melancarkan rangkaian pelayaran standard Model Y RWD, bermula pada 276,000 yen dan jarak pelayaran 525km.

Lihat juga:Tesla melancarkan Model Y siri standard yang lebih murah untuk pasaran China

Siri standard Tesla Type Y menarik orang ramai ke kedai Tesla di China. Sehingga itu, Tesla China hanya menawarkan versi jarak jauh dan prestasi Model Ynya. Walaupun tidak lama di pasaran di China, kereta itu telah menjadi salah satu kereta elektrik yang paling popular.