NetEase Cloud Music melakukan ujian Alpha untuk aplikasi sosial

NetEase Cloud Music baru-baru ini menguji produk baru yang dipanggil “Mus”, aplikasi sosial berasaskan muzik pertamanya,Planet teknologiMelaporkan pada hari Rabu. Nama MUS adalah singkatan dari “Music With Us”. Produk ini masih dalam peringkat ujian alpha dan pada masa ini memerlukan pendaftaran dan penggunaan kod jemputan.

MUS didasarkan pada analisis data yang didengarkan oleh pengguna, seperti apakah mereka memiliki koleksi lagu yang sama, apakah kebanyakan lagu dalam kitaran itu sama, apakah mereka mendengarkan lagu yang sama pada waktu yang sama, dan sebagainya. Aplikasi ini kemudian memadankan pengguna yang menunjukkan persamaan.

Setelah dipadankan, pengguna dapat melihat perincian mengenai apa yang mereka miliki dengan rakan dengan frekuensi yang sama. Di samping itu, MUS menganalisis keperibadian pengguna melalui muzik. Secara umum, mekanisme pemadanan sosial MUS agak serupa dengan Jiwa.

Sembang antara pengguna menggunakan mod undur untuk mengelakkan gangguan dan interaksi yang memalukan. Hanya orang yang benar-benar berpikiran sama dalam muzik yang boleh menjadi rakan platform.

Untuk NetEase Cloud Music, aplikasi sosial ini dapat menyediakan platform sosial bebas untuk penggunanya dengan lebih baik.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, NetEase Cloud Music sering berusaha memasuki bidang media sosial. Pada tahun 2019, ia menguji program mini “NetEase Cloud Music Friends”, yang membolehkan pengguna berteman dengan orang lain yang menunjukkan rasa yang serupa dalam lagu. Ia kemudian memperkenalkan ciri-ciri seperti padanan dan sembang.

Lihat juga:NetEase Cloud Music dan WeChat bersama-sama melancarkan ciri baru

Sosialisasi adalah senario penting untuk pengewangan. Laporan kewangan NetEase Cloud Music 2022 menunjukkan bahawa pada suku pertama, jumlah pengguna perkhidmatan hiburan sosialnya yang membayar mencapai 1,181,700, peningkatan dari tahun ke tahun sekitar 170%.