NetEase memperoleh pemaju dan penerbit permainan Perancis Quantic Dream

NetEase, sebuah syarikat teknologi Internet terkemuka yang beribu pejabat di China, mengumumkan pada 31 Ogos bahawa bahagian permainannya,NetEase Games telah memperoleh pembangun dan penerbit permainan Perancis Quantic Dream S.A.

Quantic Dream akan menjadi studio pertama NetEase Games di Eropah. Ia akan terus beroperasi secara bebas, dengan fokus pada penciptaan dan penerbitan permainan videonya di semua platform. Syarikat itu juga akan menyokong dan menerbitkan permainan yang dibangunkan oleh pihak ketiga, sambil memanfaatkan keupayaan pembangunan permainan NetEase yang kuat.

Quantic Dream adalah studio pelbagai anugerah yang ditubuhkan 25 tahun yang lalu di Paris, Perancis. Ia adalah pencipta permainan ikonik seperti “Hujan Lebat,” “Beyond: Two Souls,” dan “Detroit: Menjadi Manusia”. Ia kini sedang mengusahakan tiga projek dalaman baru, termasuk “Star Wars Eclipse,” yang dikembangkan dengan Lucasfilm Games.

Quantic Dream, yang mengembangkan teknologi proprietari sendiri, juga terkenal dengan penggunaan tangkapan gerakan yang inovatif untuk menghidupkan persembahan pelakon dengan cara yang tidak pernah dilihat dalam permainan video. NetEase pada mulanya memperoleh kepentingan minoriti dalam Quantic Dream pada tahun 2019.

NetEase Games pertama kali melabur dalam Quantic Dream tiga tahun lalu,” kata Guillaume de Fondaumière, co-CEO dan ketua penerbitan Quantic Dream. “Sementara itu, kami berpeluang untuk bekerjasama erat dan melihat secara langsung betapa berpikiran sama dan saling melengkapi kami. Pemerolehan NetEase Games adalah evolusi semula jadi dalam proses ini dan mewujudkan peluang unik bagi pasukan produksi dan penerbitan kami untuk meningkatkan pertumbuhan Quantic Dream dengan memberi mereka semua cara yang diperlukan”.

Lihat juga:NetEase Games Melancarkan Studio Amerika Baru

NetEase terus meningkatkan pelaburannya dalam pengeluaran permainan, termasuk pelaburan $100 juta di Bungie dan pelaburan strategik di Behavior Interactive, studio di belakang Dead by Daylight, serta pemerolehan pembangun permainan video Jepun Grasshopper Manufacture.