NYSE melancarkan proses penghapusan pendidikan yang bertanggungjawab

Bursa Saham New York (NYSE) telah memulakan tuntutan mahkamahMenghapus syarikat pendidikan yang bertanggungjawab ke atas platform pendidikan dalam talian China., syarikat itu gagal mengekalkan nilai pasaran purata globalnya di atas sekurang-kurangnya $15 juta selama 30 hari perdagangan berturut-turut. Saham simpanan Amerika syarikat digantung dari perdagangan di NYSE pada 2 Jun.

Pada bulan April tahun ini, ketua pendidikan menerima surat peringatan dari Bursa Saham New York kerana gagal memenuhi syarat nilai pasaran dan kerana ekuiti pemegang saham kurang dari AS $50 juta. Pada 31 Disember 2021, ekuiti pemegang saham syarikat adalah sekitar -132.9 juta dolar AS.

Ditubuhkan pada tahun 2005, Zhangmen Education memberi tumpuan kepada perkhidmatan bimbingan akademik luar talian. Ia telah menerima hampir 7 pusingan pembiayaan dengan jumlah dana beberapa bilion yuan. Terdapat banyak institusi bintang seperti Shunwei Capital dan SoftBank Vision Fund sebagai pelaburnya. Pada 8 Jun 2021, ketua pendidikan disenaraikan di Bursa Saham New York, mengumpulkan AS $41.7 juta.

Setelah pengenalan dasar pendidikan “pengurangan berganda” China, syarikat itu mempromosikan susun atur strategik baru dan mempercepat transformasi dan peningkatan organisasi. Pada bulan Oktober tahun lalu, syarikat itu mengumumkan pelancaran bersama platform pendidikan pintar yang diperibadikan dengan pasukan analisis visual pintar Universiti Normal China Timur, bergantung pada teknologi pintar canggih seperti data besar, AI, dan pengkomputeran awan.

Dua bulan kemudian, Head Education mengumumkan penubuhan unit perniagaan perisian-sebagai-perkhidmatan (SaaS) untuk menyediakan perkhidmatan SaaS pendidikan sebelum dan selepas kelas untuk guru dan pelajar, pengajaran dalam talian, dan interaksi ibu bapa. Pada bulan Februari tahun ini, ia melancarkan “Mesin Pembelajaran Tablet Pintar” pertamanya, dengan sumber pengajaran serentak terbina dalam dan kandungan literasi komprehensif dalam sembilan mata pelajaran dari sekolah rendah hingga sekolah menengah, memasuki bidang perkakasan pendidikan pintar.

Lihat juga:Syarikat pendidikan dalam talian   Sayebon akan memasuki pasaran pencetak   Penindasan industri

Laporan kewangan terbaru syarikat menunjukkan bahawa pada tahun 2021, pendapatan pendidikan utama adalah 4.404 bilion yuan (AS $662.1 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 9.6%. Kerugian bersihnya adalah 1.177 bilion yuan, berbanding 1.012 bilion yuan pada tempoh yang sama tahun lalu. Kerugian bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham biasa syarikat induk adalah 3.395 bilion yuan, berbanding 1.952 bilion yuan tahun lalu.