OPPO mengeluarkan kertas putih 6G pertama, dengan fokus pada rangkaian pintar AI-Cube

Pada hari Selasa, Institut Penyelidikan OPPO secara rasmi melancarkan kertas putih 6G pertama yang menantikan masa depan teknologi komunikasi generasi akan datang- “6G AI-Cube Smart Network”.

Sebagai jenama peranti pintar global, OPPO menyediakan pelbagai produk pintar yang diketuai oleh siri Find dan Reno, yang diedarkan di lebih daripada 40 negara dan wilayah.

Tang Yingnian, ketua saintis 5G OPPO, berkata: “Menantikan tahun 2035, OPPO meramalkan bahawa jumlah ejen global akan jauh melebihi jumlah manusia. Oleh itu, 6G bukan sahaja dapat memenuhi keperluan manusia, tetapi juga memenuhi semua bentuk kecerdasan dan pelbagai interaksi. permintaan.”

Kertas putih 6G syarikat yang berpusat di Guangdong itu memperkenalkan “pesawat fungsi AI” sebagai dimensi baru rangkaian 6G yang berserenjang dengan “pesawat kawalan” dan “pesawat pengguna”, membentuk” AI-Cube “(AI-Cube).

AI-Cube pada rangkaian 6G(Sumber gambar: OPPO)

OPPO mengatakan bahawa teknologi 6G pada dasarnya akan merevolusikan cara kecerdasan buatan disimpulkan, dipelajari, berinteraksi dan diterapkan, dan berpotensi menyelesaikan banyak masalah tradisional yang dihadapi dalam pengembangan kecerdasan buatan, seperti pulau data dan privasi pengguna.

Untuk mengurangkan beberapa batasan algoritma kecerdasan buatan semasa, kertas putih mencadangkan untuk membahagikan sumber kecerdasan buatan ke dalam bidang yang berbeza. Mengaturnya mengikut tugas AI tertentu, beberapa nod, dan sumber di bawah rangkaian 6G akan membentuk domain AI, yang menyediakan strategi optimum untuk peruntukan model AI yang tepat, penjadualan sumber rangkaian, dan perkongsian data.

Lihat juga:OPPO bergabung dengan Vodafone, Qualcomm dan Ericsson untuk mewujudkan rangkaian bebas 5G komersial pertama di Eropah

Akhirnya, OPPO menyatakan bahawa ia akan terus menjalankan penyelidikan awal mengenai teknologi 6G dan membantu dalam pembentukan standard 6G antarabangsa dalam masa terdekat. Kami juga akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mempromosikan penggunaan komersial 5G berskala besar.