Pegawai China memanggil Tesla atas aduan kualiti dan keselamatan

Pengawal selia China telah memanggil wakil pembuat kereta elektrik A.S. Tesla untuk merundingkan kualiti dan keselamatan keretanya. Pembuat kereta elektrik A.S. kini berkembang pesat di pasaran automotif terbesar di dunia.

Aduan pengguna mengenai kebakaran bateri, masalah kemas kini tanpa wayar dan pecutan yang tidak dijangka mendorong pertemuan dengan lima agensi kerajaan China, termasuk Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar (SAMR), kata Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar dalam satu kenyataan di laman webnya pada hari Isnin.

Pegawai-pegawai ini mengingatkan Tesla untuk “tegas mematuhi” undang-undang dan peraturan Cina. Mereka juga meminta pembuat kereta A.S. untuk mengukuhkan pengurusan dalaman untuk memastikan keselamatan produk dan melindungi hak pengguna.

Tesla berkata dalam satu kenyataan bahawa ia telah menerima panduan daripada jabatan kerajaan dan akan menyiasat aduan pengguna dengan teliti dan meningkatkan pemeriksaan.

“Kami akan mematuhi undang-undang dan peraturan China dengan tegas dan selalu menghormati hak pengguna,” kata Tesla dalam satu kenyataan di akaun Weibo rasminya.

Lihat juga:Tesla meminta maaf kerana menyalahkan kegagalan pengecasan di State Grid China

Tesla menarik balik 36,000 model Model S dan Model X yang diimport di China minggu lalu kerana masalah dengan kad memori multimedia pada model tersebut. Pada bulan Oktober, syarikat itu juga mengimbas semula 48,000 kereta import model yang sama di China kerana kegagalan sistem penggantungan.

Pada hari Isnin, pembuat kereta itu juga meminta maaf kerana menuduh Grid Negeri China mengecas Model 3 di Nanchang, Provinsi Jiangxi.

Menurut data yang dikeluarkan oleh China Passenger Vehicle Association (CPCA), pada Januari 2021, Tesla menjual 15.484 Model 3 di China, penurunan yang ketara dari 23.804 pada bulan Disember.

Secara keseluruhan, penjualan kenderaan elektrik China meningkat 281.4 peratus tahun ke tahun kepada 158.000 pada bulan Januari, tetapi turun 24 peratus bulan ke bulan, kata CPCA.

Kerajaan China mahu 30% kereta yang dijual pada tahun 2025 mempunyai kemampuan interkoneksi pintar dan telah memberikan sokongan dasar yang luas untuk sektor EV, termasuk subsidi cukai, undang-undang pelesenan, faedah pendaftaran dan pelaburan infrastruktur pengecasan.

Amaran pengawal selia tidak melemahkan keyakinan pelabur-Tesla yang disenaraikan Nasdaq naik 1.7% pada hari Isnin selepas syarikat itu mendedahkan bahawa ia telah membeli bitcoin bernilai $1.5 bilion.

Syarikat itu akan mula menerima kenderaan yang dibayar dalam Bitcoin, menjadi pembuat kereta utama pertama yang menerima cryptocurrency.