Pemain ski China Gu Zilin memakai “Golden Dragon Coat” untuk mara ke final

Pemain ski China kelahiran Amerika Syarikat (AS), Eileen Gu melengkapkan penampilan sulungnya dalam pertandingan itu dengan memakai ‘Golden Dragon Ski Suit.’Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022Isnin. Dia kemudian berjaya melayakkan diri untuk pingat lain untuk China pada hari Selasa.

Dalam wawancara pasca permainan, rakan sekelas Gu yang berusia 18 tahun mendedahkan bahawa dia merancang mantel dan ski sendiri. Reka bentuknya menampilkan seekor naga Cina berwarna emas di bahagian belakang pakaian dan pada papan luncur salji. “Naga di antara manusia” tertulis di bahagian belakang ski. Atlet itu menjelaskan bahawa naga itu direka untuk menyebarkan budaya Cina.

Terdahulu, Gu mempamerkan peralatan ski yang dirancangnya untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk di platform media sosial, terutama corak naga pada topi keledar dan mantel serta awan emas di bahagian belakang mantel. “Pingat emas membawa nasib baik. Pingat emas adalah salah satu matlamat saya,” kata Gu.

Frisky Grand Air Qualification adalah acara baru dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk. Dalam pusingan kelayakan, setiap pemain perlu membuat tiga mata dengan mata akhir yang ditentukan oleh dua mata terbaik.

Gu Zilin (Sumber: CCTV Finance)

Gu menduduki tempat ketiga pada larian pertama, tetapi melakukan kesalahan ketika ski jatuh pada larian kedua, tetapi dia tidak jatuh. Selepas kesilapan, dia menamatkan larian ketiga tanpa cacat. Netizen Cina memuji usahanya, “Siapa yang tidak menyukai gadis yang kuat dan optimis?” “Gu Zilin selalu berkelas”.

Gu dilahirkan di San Francisco, California. Pada bulan Jun 2019, dia menukar kewarganegaraannya dari Amerika Syarikat ke China. Pada tahun 2019, Google mengumumkan keputusannya untuk bermain ski untuk China setelah memenangi Piala Dunia pertamanya di Itali.

Lihat juga:Calon Olimpik China Gu Ailing memenangi pingat emas kedua di Kejohanan Dunia

Di samping itu, nilai komersial pemain ski bertaraf dunia ini tidak boleh dipandang rendah. Dia telah menandatangani kontrak duta jenama dengan beberapa jenama China termasuk Anta Sports, pengeluar tenusu China Mengniu Dairy, jenama minuman Red Bull, dan Luckin Coffee.