Pembuat kereta China berjanji untuk mencapai sasaran pengurangan karbon menjelang 2060

Matlamat industri automotif China adalah untuk menggandakan usaha untuk memuncak pelepasan karbon dioksida (CO2) menjelang 2028 dan mencapai pelepasan karbon hampir sifar menjelang 2050, satu dekad penuh menjelang sasaran neutraliti karbon 2060 China.

Eksekutif dari pembuat kenderaan China Geely, Changan, Great Wall Motors dan Neo mengatakan di forum Shanghai Auto Show yang dihoskan oleh Tencent pada hari Selasa bahawa syarikat mereka akan berusaha untuk menjadi karbon neutral pada tahun 2060 dan mendorong peralihan industri baru-baru ini ke kenderaan berkuasa elektrik.

Hou Fushen, timbalan setiausaha agung Persatuan Jurutera Automotif China, mengatakan bahawa untuk memenuhi tarikh akhir ini, industri automotif China perlu memberi tumpuan kepada tiga bidang utama: pengembangan produk teknologi rendah karbon termasuk kenderaan tenaga baru dan kenderaan yang saling berkaitan; Meningkatkan penggunaan kenderaan elektrik di pasaran massa dan meningkatkan kemudahan pengecasan; Mencapai pembuatan karbon rendah.

“Pelepasan karbon dioksida akan mencapai puncaknya pada tahun 2028, pelepasan hampir sifar pada tahun 2050, dan peneutralan karbon pada tahun 2060. Industri automotif tidak boleh menjadi penghalang bagi negara ini. Kita mesti bergerak maju secepat mungkin,” kata Hou di forum itu.

Hou Fushen, timbalan setiausaha agung Institut Jurutera Automotif China, berkata industri automotif China mesti mencapai neutraliti karbon sebelum matlamat negara 2060. (Sumber artikel: Tencent)

Dengan tujuan yang agresif, industri automotif China sedang bersiap untuk melakukan reformasi dari sisi penawaran, revolusi tenaga dan peningkatan industri yang komprehensif.Tan Benhong, naib presiden eksekutif Changan Automobile Group, mengatakan bahawa pencukuran puncak pelepasan karbon dan peneutralan karbon akan menjadi sistem rantai industri automotif. kejuruteraan.

Pada masa ini, Changan Automobile telah membangunkan 15 produk mesra alam dan mengurangkan pelepasan karbon lebih daripada 60% menjelang 2025.

Tan Enmei berkata di forum itu: “Kita perlu mengamalkan model perniagaan baru dengan lebih cepat, elektrik, kecerdasan dan pembinaan semula ekologi hijau.”

Presiden Xi Jinping mengumumkan di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada September 2020 bahawa China, pemancar gas rumah hijau terbesar di dunia, akan mencapai pelepasan karbon puncak pada tahun 2030 dan mencapai neutraliti karbon pada tahun 2060. Kerajaan pusat juga telah memperkenalkan rancangan bercita-cita tinggi yang memerlukan semua jualan kereta baru pada tahun 2035 menjadi kenderaan elektrik atau hibrid tulen.

Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA), pengangkutan menyumbang kira-kira satu perlima daripada pelepasan karbon dioksida global, dan pengangkutan jalan raya termasuk kenderaan penumpang dan trak kargo-menyumbang tiga perempat daripada pelepasan pengangkutan.

Data dari firma penyelidikan Canalys menunjukkan bahawa tahun lepas, sebagai pasaran kereta terbesar di dunia, China menjual 1.3 juta kenderaan elektrik, menyumbang 41% daripada jualan kenderaan elektrik global. Syarikat itu meramalkan bahawa jualan kenderaan elektrik China akan mencapai 1.9 juta pada tahun 2021, kadar pertumbuhan 51%, menyumbang 9% daripada jualan kereta negara.

“Dalam konteks peneutralan karbon, pembangunan hijau dan lestari telah menjadi topik yang menjadi perhatian umum bagi semua orang. Integrasi digitalisasi dan pembangunan hijau telah menjadi trend yang tidak dapat dielakkan dalam transformasi dan peningkatan syarikat automotif,” kata Zhong Xiangping, naib presiden Tencent, di forum tersebut.

Syarikat Isnin  Janji  50 bilion yuan ($7.68 bilion) akan dilaburkan dalam bidang alam sekitar dan sosial, termasuk sains asas, inovasi pendidikan, revitalisasi luar bandar, peneutralan karbon, bekalan makanan, tenaga dan air, bantuan kecemasan awam, teknologi untuk orang tua dan kesejahteraan awam.

Di forum itu, Yang Xueliang, naib presiden kanan Geely Holding Group, berkata kedudukan Geely Automobile adalah syarikat pengangkutan elektrik pintar dan penyedia perkhidmatan tenaga.

Yang berkata jenama Lynk & Co, usaha sama antara Geely dan Volvo, akan memberi tumpuan kepada pembangunan model baru termasuk kenderaan elektrik hibrid dan jarak jauh. Zeekr, jenama butik elektrik tulen baru Geely, akan membawa pertumbuhan yang meletup pada masa depan yang baru. Jenama itu merancang untuk melancarkan dua model setiap tahun dalam tempoh lima tahun akan datang. Ia baru-baru ini melancarkan Zeekr 001, sedan empat pintu bernilai 281,000 yuan ($43,098) dengan jarak 700km.

Yang juga berkata bahawa Geely akan melepaskan “sistem hibrid dwi-motor paling maju di dunia” pada separuh kedua 2021. Mengenai penyelidikan dan pembangunan sumber tenaga alternatif, beliau menambah bahawa syarikat itu melihat potensi besar metanol untuk menggantikan petrol dalam kereta dan telah berjaya membangunkan 5 enjin metanol dan 16 model metanol.

Shen Fei, naib presiden pengurusan kuasa NIO, mengatakan bahawa selain mencapai pembuatan dan operasi rendah karbon, sama pentingnya bagi syarikat untuk mendidik dan meningkatkan kesedaran pengguna mengenai kelestarian.

Pada pameran automatik tahun ini, syarikat itu melancarkan rancangan Power North, pengaturan kuasa barunya untuk pelanggan di utara China, dan Blue Sky Lab, program fesyen lestari yang mengitar semula sisa pembuatan kenderaan seperti beg udara, tali pinggang keledar, microfiber, kulit dan aluminium untuk membuat produk yang bergaya.

Nio bertujuan untuk mengerahkan 500 stesen pertukaran kuasa di China menjelang akhir tahun ini. (Kredit gambar: Nio)

Pada masa yang sama, Nio mempelopori konsep bateri-sebagai-perkhidmatan, yang membolehkan pengguna menyewa bateri dan bukannya membelinya. Menurut Shen, syarikat itu telah membina 203 stesen pertukaran dan menjalankan 2 juta pertukaran bateri. Matlamatnya adalah untuk mencapai 500 stesen pertukaran beroperasi di seluruh negara menjelang akhir tahun ini.

Lihat juga:Sinopec dan Nio bersama-sama membina stesen pertukaran di Stesen Pengisian Gas Chaoying Beijing

Teknologi pertukaran bateri syarikat dikuasakan oleh lebih daripada 1,200 paten, dan hanya mengambil masa tiga minit untuk menukar bateri yang dicas sepenuhnya.

Dari segi stesen pengecasan, Nio telah mengerahkan lebih daripada 1,000 cerucuk pengecasan super dan hampir 400,000 cerucuk pengecasan konvensional di seluruh China.

“Kami mengesyorkan agar semua pengeluar kereta berkongsi sumber. Kami berharap suatu hari nanti, pengguna kenderaan elektrik yang memandu jenama kereta mana pun dapat mengecas kenderaan mereka menggunakan aplikasi atau program mini di mana-mana stesen pengecasan,” kata Shen.

Great Wall Motors juga memperkenalkan strategi tenaga hidrogennya di forum, yang bertujuan untuk membina “ekologi rantaian bekalan”, mempercepat pengkomersialan tenaga hidrogen, dan akhirnya membina masyarakat berasaskan hidrogen.

“Kami juga berharap melalui usaha Great Wall Motors dan usaha kolektif rantaian industri hidrogen yang kami dorong, matlamat peneutralan karbon pada tahun 2060 akan maju hingga 2050,” kata Wen Fei, Ketua Pegawai Eksekutif Sharon Zhixing, jenama bebas kereta elektrik dan pintar Great Wall Motors.