Pembuat kereta China SAIC bekerjasama dengan pakar lidar Luminar untuk menghasilkan kenderaan autonomi baru

Pada hari Khamis, SAIC, pembuat kereta terbesar China, mengumumkan bahawa ia akan bekerjasama dengan pembuat lidar A.S. Luminar untuk membangunkan teknologi memandu autonomi untuk barisan automotif berteknologi tinggi baru.

Lidar iris Luminar dijangka dipasang di bumbung kenderaan “jenama R” baru, syarikat itu mendedahkan dalam siaran akhbar. Siri model baru akan memulakan pengeluaran pada tahun 2022 dan akan dapat memandu secara autonomi di lebuh raya dengan fungsi bantuan pemandu lanjutan.

Sebagai sebahagian daripada perkongsian strategik, Luminar akan membuka pejabat baru di Shanghai, di mana ibu pejabat SAIC Motor terletak.

Luminar yang berpangkalan di California menghasilkan sensor lidar yang mencerminkan sinar laser dari objek di sekeliling kenderaan dan kemudian menghasilkan peta titik 3D untuk komputer di atas kapal. Bersama-sama dengan sistem kamera dan radar kereta, teknologi utama ini akan membolehkan kereta memandu sendiri untuk “melihat” persekitaran mereka dan mengelakkan pejalan kaki dan halangan lain.

Syarikat itu berkata di laman webnya bahawa teknologi itu dapat mengesan dan menyusun objek 250 meter di hadapan kenderaan pada siang atau malam.

Yang Xiaodong, naib presiden SAIC Motor, menjelaskan: “Siri jenama R baru kami akan menggabungkan teknologi terbaik dengan kemewahan dan keselesaan, dan autonomi adalah teras visi ini.” “Satu-satunya syarikat kereta memandu sendiri yang kami anggap serius adalah Luminar-pakatan mereka sendiri dalam teknologi dan perisian lidar yang secara unik membolehkan kami mencapai visi pengeluaran bersiri”.

SAIC juga telah menubuhkan usaha sama dengan General Motors dan Volkswagen di China,
Ia dirancang untuk mengembangkan dan menyeragamkan peranti pada semua kenderaan di China.

Hongguang Mini EV empat tempat duduk dilancarkan Ogos lalu melalui usaha sama dengan General Motors dan Liuzhou Wuling Automobile, dan menjual 25,778 kenderaan di China pada bulan Januari, menurut Persatuan Kenderaan Penumpang China (CPCA). Model asas hanya berharga RMB 28,800 ($4465).

Matlamat SAIC juga termasuk mengeksport 1.5 juta kenderaan menjelang 2025, termasuk eksport ke pasaran Eropah.

Menurut Reuters, GM dan Volkswagen kini sedang mengembangkan teknologi pemanduan autonomi melalui anak syarikat Cruise SAIC-GM, Volkswagen dan sebilangan kecil Argo AI.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Luminar Austin Russell mengatakan bahawa SAIC “jelas memimpin dalam menetapkan standard teknologi baru untuk China dan industri secara keseluruhan,” sambil menambah bahawa “perkakasan dan perisian Luminar mempunyai kemampuan unik untuk mencapai visi SAIC pada skala pengeluaran bersiri”.

Ditubuhkan pada tahun 2012, Luminar dipublikasikan pada bulan Disember melalui penggabungan dengan syarikat cek kosong. Menurut laporan keputusan suku tahunan yang dikeluarkan pada hari Khamis, pesanan syarikat tersenarai Nasdaq pada akhir tahun 2020 mungkin bernilai $1.3 bilion.

Lihat juga:Huawei menafikan khabar angin kenderaan elektrik dan akan membantu pengeluar menukar kereta

Syarikat itu sebelum ini mencapai perjanjian pengeluaran dengan Daimler Trucks dan Intel Mobileye. Pada bulan Mei tahun lepas, syarikat muda itu juga menandatangani perjanjian berbilang tahun untuk membekalkan lidar kepada kereta memandu sendiri Volvo pada tahun 2022.