Pengasas Pan Shiyi meletak jawatan sebagai pengerusi lembaga pengarah Soho China

Pada 7 September, Soho China, pemaju harta tanah komersial yang tersenarai di Bursa Saham Hong Kong, mengeluarkan pengumuman yang menyatakan:Pan Shiyi meletak jawatan sebagai pengerusi, Pengerusi Jawatankuasa Pencalonan Lembaga Pengarah dan Pengerusi Jawatankuasa ESG, manakala Zhang Xin meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Soho China. Dokumen tersebut menyatakan bahawa pasangan itu akan memberi tumpuan untuk menyokong seni dan dermawan.

Pasangan itu, pengasas Soho China, memutuskan untuk mengundurkan diri dari kedudukan teras mereka bersama. Syarikat berusia 27 tahun itu mengalami titik perubahan penting. Menurut pengumuman itu, Pan Shiyi dan Zhang Xin telah mengesahkan bahawa mereka tidak mempunyai perbezaan dengan dewan pengarah, dan tidak ada perkara yang berkaitan dengan pengunduran diri yang perlu dibawa ke perhatian pemegang saham syarikat atau bursa saham. Mereka akan kekal sebagai pengarah eksekutif Soho China.

Zhang Xin, pengasas bersama Soho China (sumber gambar: CGTN)

Sementara itu, Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Wong Keng Sheng dilantik sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Lembaga Pengarah, Pengerusi Jawatankuasa Pencalonan dan Pengerusi Jawatankuasa ESG. Xu Jin dan Qian Ting dilantik sebagai pengarah eksekutif dan co-CEO Soho China.

Xu Jin menyertai syarikat itu pada Februari 2001 dan sebelum ini berkhidmat sebagai naib presiden Soho China, di mana beliau bertanggungjawab ke atas Bahagian Pengurusan Aset dan Harta. Beliau juga berkhidmat sebagai pengarah jabatan sumber manusia syarikat, pengarah jabatan pembelian, dan naib presiden. Qian Ting juga pernah berkhidmat sebagai naib presiden syarikat, yang bertanggungjawab untuk penyewaan dan penjualan harta tanah. Bergabung dengan syarikat itu pada bulan Oktober 2002 dan berkhidmat sebagai pengarah jabatan pajakan dan naib presiden syarikat.

Pada tahun 1995, Pan dan isterinya Zhang Xin mengasaskan Soho China, yang disenaraikan di Hong Kong 12 tahun kemudian. Syarikat ini memberi tumpuan kepada pembangunan hartanah komersial di pusat bandar Beijing dan Shanghai, dan juga merupakan syarikat induk aset hartanah. Pada masa ini, Soho China adalah pemaju pejabat terbesar di Beijing dan Shanghai, dengan jumlah pembangunan sebanyak 5 juta meter persegi.

(Sumber: Soho China)

Menurut laporan dari laporan kewangan, Soho China telah mengeluarkan kira-kira 30 bilion yuan ($4.3 bilion) melalui penjualan aset dalam beberapa tahun yang lalu. Di samping itu, sejak tahun 2006, syarikat telah melaksanakan 12 dividen, dan Pan Shiyi dan Zhang Xin telah mengumpulkan dividen tunai sekitar 13.3 bilion yuan.

Lihat juga:Ketua Pegawai Kewangan SOHO China disiasat kerana disyaki perdagangan orang dalam

Sejak 2012, syarikat telah mengumumkan transformasi perniagaan, dari model penjualan pukal menjadi pegangan, dan sumber pendapatan utamanya juga telah berubah dari menjual harta tanah menjadi mengumpulkan sewa. Tetapi sejak itu, pendapatan operasi Soho China terus menurun, dari 18.215 bilion yuan pada tahun 2012 menjadi kurang dari 10 bilion yuan pada tahun 2014, dan hanya 1.742 bilion yuan pada tahun 2021.

Pada 1 September, Soho China mengeluarkan hasil sementara 2022, menunjukkan bahawa pada separuh pertama tahun ini, syarikat mencapai pendapatan operasi sebanyak 896 juta yuan, peningkatan 11.31% tahun ke tahun, dan keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada syarikat induk adalah 191 juta yuan, mengubah kerugian menjadi keuntungan tahun ke tahun.

Perlu disebutkan bahawa pada bulan Jun 2019, Soho China mengumumkan bahawa syarikat gergasi ekuiti swasta Amerika Blackstone mengeluarkan tawaran pengambilalihan yang komprehensif untuk melabur AS $3 bilion untuk memperoleh saham kawalan di Soho China. Walau bagaimanapun, pada bulan September tahun yang sama, Soho China mengumumkanMemandangkan kemajuan yang tidak mencukupi dalam memenuhi prasyarat, Blackstone telah memutuskan untuk tidak membuat tawaran untuk memperoleh ekuiti dalam syarikat itu.