Pengerusi BYD: Masa depan industri automobil tenaga baru terletak pada kecerdasan

Pembuat kereta elektrik CinaBYD mengadakan mesyuarat pemegang saham tahunan 2021Pada hari Rabu. Pengerusi BYD Wang Chuanfu mengatakan pada pertemuan itu bahawa separuh pertama pengembangan kenderaan tenaga baru (NEV) adalah elektrik dan separuh kedua adalah pintar.

Paparan data terkiniNilai pasaran BYDTelah melepasi Volkswagen untuk menjadi syarikat kereta ketiga terbesar di dunia. Wang Chuanfu mengatakan pada pertemuan itu bahawa untuk mempercepat proses elektrifikasi, perlu “menang dengan cepat”.” Persaingan adalah kelebihan sumber, kelebihan rantaian bekalan, dan kelebihan produk. ” Dalam bidang kecerdasan, semua teknologi teras akan dibuka, dan pengurangan kos dan peningkatan kecekapan akan didorong melalui pengembangan kapasiti dan kaedah lain.

BYD menjual 114,900 kenderaan pada bulan Mei, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 148.3%, dan penjualan mencapai tahap tertinggi. Pada masa ini, BYD telah membentuk tiga siri produk utama: Dynasty, Ocean dan Densa, dan melancarkan kereta mewah di bawah jenama “Han”. Cui Dongshu, setiausaha agung Persatuan Kereta Penumpang China, percaya bahawa penjualan rekod BYD terletak pada rantaian bekalannya yang agak stabil dan keupayaannya untuk menahan beberapa risiko luaran.

Pada 20 Mei, BYD mengeluarkan teknologi Cell to Body (CTB), yang dipasang pada E-platform 3.0. Teknologi CTB dapat meningkatkan penggunaan volume bateri dan ketegaran badan, sementara juga mengurangkan berat badan dan kos.

8 Jun,Lian Yubo, Naib Presiden Eksekutif BYDDan pengarah Institut Penyelidikan Kejuruteraan Automotif BYD mengesahkan bahawa BYD akan membekalkan bateri kepada Tesla tidak lama lagi. Wang Chuanfu berkata: “Bidang pintar akan membuka semua teknologi teras untuk pengesahan penuh.”

Namun, jika dibandingkan dengan pertumbuhan penjualan kenderaan, margin keuntungan bersih BYD pada tahun 2021 telah menurun dengan mendadak. Oleh kerana kenaikan harga bahan mentah hulu, pembuatan bateri kuasa BYD dan NEV telah menghadapi tekanan kos yang lebih besar. Di samping itu, permintaan yang semakin meningkat untuk cip kereta pintar, kesan pneumonia mahkota baru, dan kenaikan harga semikonduktor juga menyekat keuntungan BYD. Wang Chuanfu mengatakan dalam pertemuan itu bahawa kepentingan pemegang saham harus dilindungi dengan mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

Lihat juga:BYD berhasrat untuk membeli semula 1.45 juta saham syarikat dengan harga 433 juta yuan

Mengenai strategi masa depan syarikat, Wang Chuanfu mengatakan bahawa walaupun ada cabaran dalam meneroka pasaran luar negeri, syarikat itu masih berkeras untuk mempromosikan pasaran EV global. Pada bulan Jun 2021, model Tang EV dieksport ke Norway. Pada bulan Februari tahun ini, Yuan PLUS dilancarkan secara rasmi dan kini telah memasuki pasaran Australia secara rasmi.