Pengerusi Geely Li Jiaxiang: Industri automobil telah memasuki tahap pengembangan pintar

Persidangan Bateri EV & ES Dunia diadakan di Sichuan pada 21 Julai. Pengenalan oleh Li Jiaxiang, Pengerusi Zhejiang Geely Holding GroupSusun atur dan kelebihan teras Kumpulan dalam rantaian industri bateriDan mencadangkan untuk mewujudkan jalan pembangunan tenaga baru yang lestari, meletakkan asas untuk transformasi ke industri pintar dan elektrik.

Li menjelaskan: “Industri automotif pada dasarnya telah menyelesaikan peralihan ke elektrifikasi dan memasuki tahap kecerdasan. Sistem pengurusan bateri kuasa adalah salah satu sistem kawalan penting untuk kenderaan tenaga baru, dan fungsi kawalan dan pengurusan pintarnya mempengaruhi bateri. Bolehkah ia digunakan dalam keadaan terbaik.”

Sistem pengurusan bateri pintar yang menggabungkan data besar dan pengkomputeran awan telah menjadi trend industri. Geely menggunakan platform pengurusan bateri pintarnya untuk mengumpulkan data sel bateri dan sistem bateri dan menghantarnya melalui awan untuk membina pusat data. Ia boleh meramalkan dan menganggarkan status kitaran hayat penuh bateri, dan menyedari pengurusan bateri yang komprehensif.

Lihat juga:Geely melancarkan radar jenama kereta baru

Kekurangan bahan mentah bateri kuasa yang berterusan dan tekanan bateri sekerap terhadap alam sekitar menjadikan kitar semula bateri menjadi perhatian masyarakat yang lebih besar. Li percaya bahawa sistem kitar semula bateri kuasa harus diperbaiki untuk meningkatkan kecekapan penggunaan sumber. Pada tahun 2018, Geely dan rakan-rakannya berkomitmen untuk kitar semula bateri dan pembuatan prekursor, dan telah mengembangkan teknologi teras untuk kitar semula bateri yang sudah habis. Mereka juga membina barisan pengeluaran pembongkaran dan penghancuran dan barisan pengeluaran kitar semula sumber. Secara khusus, kadar pemulihan nikel, kobalt, dan mangan melebihi 99%, dan kadar pemulihan litium melebihi 85%.

Li menyimpulkan pemikirannya dan mengatakan bahawa sebagai kumpulan perusahaan teknologi yang berdedikasi untuk transformasi elektrik dan pintar, Geely meneroka ruang dengan rakan industri, yang melibatkan inovasi teknologi bateri, bahan bateri, operasi pengisian dan pertukaran, penjanaan tenaga fotovoltaik dan bidang lain. Tujuannya adalah untuk membuat susun atur ekologi yang lengkap.