Pengerusi New Oriental Education mendedahkan gaji pasukan siaran langsung

Dalam ucapan di Forum Usahawan China di Tianjin pada 3 Ogos,Yu Minhong, ketua New Oriental Education, menyatakan pandangannya mengenai platform e-dagang langsung syarikat-Oriental Optimal.

Sejak tahun lalu, New Oriental Education telah membelanjakan hampir 20 bilion yuan ($2.96 bilion) untuk membayar balik tuisyen dan pampasan pekerja, walaupun simpanan tunai yang besar menjadikannya sebahagian besarnya tidak cedera. Penyiar langsung pilihan Dongfang mempunyai pendapatan tahunan lebih dari satu juta ketika dia seorang guru, tetapi sekarang pendapatan tahunannya sekitar dua hingga tiga juta yuan. Sejak tahun lalu, gaji anggota teras New Oriental telah menurun sekurang-kurangnya 60 hingga 70%, tetapi tidak ada yang mengundurkan diri.

Yu berkata: “Saya tidak pernah meminta pendapatan tahunan dan keuntungan tahunan New Oriental, dan juga Oriental Optimal. Tetapi produk yang dijual mestilah berkualiti tinggi untuk memberikan perkhidmatan yang nyata kepada orang-orang. Adapun masa depan Oriental Optimal Saya tidak peduli bila nilai kasar produk akan meningkat.”

Semasa menjawab beberapa soalan mengenai apakah Dongfang Optimal akan mempunyai platform e-dagang tradisional, Yu menyebut tiga aspek. Pertama, New Oriental adalah syarikat tersenarai, dan setiap sen syarikat tersenarai mesti direkodkan. Kedua, kepercayaan penonton terhadap platform siaran langsung telah menyebabkan harga saham meningkat, yang kini stabil sekitar HK $20 (AS $2.55). Ketiga, Oriental lebih disukai berdasarkan syarikat, bukan orang tertentu. Tidak kira seberapa terkenal penyiar langsung, mereka adalah satu pasukan.

Lihat juga:Pengasas Pendidikan Oriental Baru Yu Minhong boleh membuka sekolah perniagaan elektronik pada masa akan datang

Pada akhir bulan Julai, laporan kewangan yang didedahkan oleh New Oriental menunjukkan bahawa pendapatan bersihnya untuk Q4 tahun fiskal 2022 adalah AS $524 juta, penurunan tahun ke tahun sebanyak 56.8%. Untuk keseluruhan fiskal 2022, pendapatan bersihnya adalah $3.105 bilion dan kerugian operasi adalah $983 juta. Yu berkata pada masa itu bahawa dia percaya bahawa dengan kesedaran jenama dan sumber pendidikan terkumpul syarikat, perniagaan baru akan mula menjana pendapatan yang besar pada tahun fiskal yang akan datang.