Pengilang casis kawalan wayar Bibo Bags mengumpulkan hampir 1 juta yuan dalam pusingan Pra-A

Pada 25 Ogos, Bibst (Shanghai) Automotive Electronics Co., Ltd., juga dikenali sebagai BIBO, mengumumkanIa menyelesaikan pusingan pembiayaan pra-A hampir 100 juta yuan ($14.6 juta).

Pusingan ini diketuai oleh Sequoia China Seed Fund, diikuti oleh Shanghai Gaoguang Capital dan Lingdong Smart Transportation Industry Fund. Dana tersebut akan digunakan terutamanya untuk pengembangan produk, pengambilan bakat dan pengeluaran. Pada awal penubuhannya, firma itu juga menerima pelaburan pusingan malaikat bernilai puluhan juta yuan dari Atom Ventures dan Atom Smart Transportation Industry Fund.

Firma itu ditubuhkan pada Mei 2021 dan memberi tumpuan kepada bidang casis kawalan wayar. Produknya meliputi sistem brek, sistem steer-by-wire dan pengawal domain. Syarikat ini komited untuk menyediakan komponen teras casis pintar, pengawal domain casis dan perkhidmatan teknologi pemanduan automatik untuk pasaran automotif global.

Produk sistem brek syarikat, termasuk eBooster, ABS dan ESC, telah dihasilkan secara besar-besaran pada bulan Disember tahun lepas, dan produk BIBC akan dihasilkan secara besar-besaran pada bulan Disember tahun ini. Ia telah menyelesaikan pengeluaran tahunan sebanyak 500,000 eBooster dan produk ESC dan BIBC di Nantong, Jiangsu.

Sebagai tambahan kepada produk yang ada, pasukan syarikat telah mencapai penyelidikan dan pengembangan teknologi dan aplikasi skala kecil sistem brek elektromekanik (EMBs), steer-by-wire (SBW), unit kawalan domain casis (DCU) dan produk lain.

Lihat juga:NewBanker, penyedia penyelesaian digital untuk pengurusan kekayaan, melengkapkan pembiayaan Siri C

Hingga kini, eBooster, ESC, BIBC dan produk lain syarikat telah menerima pesanan dari banyak syarikat kereta domestik dan akan diterapkan pada lebih dari 10 model. Menurut36kr, Ketua Pegawai Eksekutif firma itu, Dr. Liu Xiaohui, mengatakan, “Syarikat ini bertujuan untuk menjadi penyedia casis kawalan wayar global. Kami berharap dapat mewujudkan ekosistem baru yang saling menguntungkan dan simbiosis dalam rantaian industri kereta pintar melalui kerjasama mendalam dengan pembuat kenderaan.”

Menurut data dari CITIC Securities, pasaran casis kawalan wayar automotif global akan mencapai 152.8 bilion yuan pada tahun 2026, dan CAGR akan mencapai 27.8% dalam lima tahun. Dalam bidang ini, pengembangan pendikit kawalan wayar dan teknologi peralihan kawalan wayar agak matang, dan teknologi brek kawalan wayar dan teknologi stereng kawalan wayar akan menjadi bidang utama seterusnya dengan potensi pertumbuhan yang besar.