Perincian telefon bimbit OPPO yang boleh dilipat baru didedahkan

Blogger terkenal dalam industri teknologi China, nama panggilan Weibo “Stesen sembang digital“Berita yang dikeluarkan pada 4 Juli mengatakan OPPO saat ini sedang mengembangkan dua telefon lipat baru. Salah satunya diberi nama” Dragonfly “dan belum diberi nama secara resmi.

Blogger mengatakan bahawa skrin peranti baru ini akan lebih kecil, dengan fungsi lipatan menegak ke dalam, kadar penyegaran 120Hz, struktur engsel baru, dan fokus pada cahaya dan nipis.

Dia juga mendedahkan bahawa OPPO masih mengembangkan model paparan langsung dan akan melancarkan rangkaian model telefon pintar berprestasi tinggi yang dilengkapi dengan cip MediaTek dan Qualcomm pada separuh kedua tahun ini.

Pada bulan Disember tahun lalu, OPPO melancarkan model skrin lipat pertamanya, OPPO Find N, dengan harga mulai 7,699 yuan ($1,151). Peranti ini dilengkapi dengan platform pemprosesan Snapdragon 888, bateri 4500mAh terbina dalam, skrin dalaman lipat 7.1 inci, resolusi 1792 × 1920, dan kadar penyegaran adaptif 1-120Hz. Skrin luarnya berukuran 5.49 inci dengan resolusi 1972 × 988. Kedua-dua skrin mempunyai kecerahan maksimum 800nit dan kecerahan puncak tempatan 1000nit.

Pada masa ini, banyak pengeluar telah melancarkan model unggulan lipat menegak, seperti Huawei P50 Pocket, Samsung Galaxy Z Flip3, Motorola Blade 5G, dll.

Telefon pintar baru OPPO akan bersaing dengan model-model ini. Ia mungkin menggunakan pemproses unggulan Snapdragon 8+ terbaru Qualcomm, yang lebih baik daripada model lipat menegak yang lain.

Lihat juga:Realme keluar dari OPPO Online Mall

Snapdragon 8+ dikuasakan oleh cip 4nm TSMC, yang telah mencapai kejayaan baru dalam prestasi dan kecekapan tenaga. Berbanding dengan generasi sebelumnya, ia mengurangkan penggunaan kuasa CPU sebanyak 33% dan penggunaan kuasa GPU sebanyak 30%. Penggunaan kuasa keseluruhan platform telah dikurangkan sekitar 15% berbanding dengan Snapdragon 8.

Di samping itu, telefon lipat menegak Huawei, Samsung dan Motorola dilengkapi dengan skrin sekunder yang memaparkan masa dan maklumat. Oleh itu, telefon bimbit OPPO yang boleh dilipat menegak mungkin menggunakan penyelesaian yang serupa.

Dijangkakan bahawa telefon bimbit OPPO yang boleh dilipat baru ini akan debut pada separuh kedua tahun ini. Beratnya dianggarkan di bawah 200 gram kerana’ringan dan nipis’ menjadi fokus utamanya.