Permulaan gudang robot China HAI Robotics menerima dana $200 juta

Hai Robot, permulaan robot gudang yang berpusat di Shenzhen, mengumumkanIa telah menerima dua pusingan pembiayaan berterusan baru, dengan jumlah lebih daripada $200 juta.

Syarikat itu akan meningkatkan barisan robotnya melalui peningkatan teknologi, pengembangan rangkaian operasi global, pengoptimuman pengurusan rantaian bekalan dan struktur syarikat, dan pengambilan pekerja.  

Pusingan Seri C diketuai oleh 5Y Capital, dengan penyertaan dari Sequoia Capital, Source Code Capital, VMS, Walden International dan Scheme Capital.  

Pusingan pembiayaan D adalah suntikan modal ketiga syarikat pada tahun 2021, yang diketuai oleh Today Capital, termasuk pelabur awal seperti Sequoia Capital, 5Y Capital, Source Code Capital, Legendary Star, dan 01VC.  

Pada awal bulan Mac, syarikat itu mengumumkan pusingan pembiayaan AS $15 juta dalam siri B +. Pertumbuhan dana yang pesat membolehkan kita melihat penilaian pasaran terhadap produk, kekuatan teknikal dan perkhidmatannya.  

Sea Robotics melancarkan sistem robot pengendalian kes autonomi (ACR) pertama di dunia, Hypic, pada tahun 2015. Robot HAIPICK dapat memilih dan meletakkan beg pakaian atau kadbod di rak penyimpanan setinggi 5 hingga 7 meter, dan dapat bekerja dalam & nbsp yang berterusan;   Sehingga 8 jenis kargo dikendalikan semasa proses pemilihan makanan. Proses ini dapat membantu merealisasikan automasi gudang hanya dalam satu minggu, meningkatkan kepadatan penyimpanan sebanyak 80-130%, dan meningkatkan kecekapan kerja pekerja sebanyak 3-4 kali.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, terdapat gelombang transformasi automatik dalam rantaian bekalan global dan pasaran logistik pergudangan. Menurut laporan pasaran LogisticSiq, pasaran automasi gudang dijangka bernilai AS $30 bilion pada tahun 2026, dengan CAGR 14% sejak 2019.

Lihat juga:Xiaopeng melancarkan kuda robot pintar pertama di dunia yang dapat ditunggang oleh manusia

Setakat ini, syarikat telah mengendalikan lebih dari 200 projek di seluruh dunia dan mengerahkan lebih dari 2.000 robot ACR, merangkumi 90% pasaran robot ACR.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO), Richie Chen Yuqi berkata: “Hala tuju utama kami pada masa akan datang adalah untuk mengembangkan pasaran di luar negara dan melokalkan perkhidmatan kami.”  

Hai Robot ditubuhkan pada tahun 2016 dan telah memperoleh lebih daripada 400 paten global yang melibatkan hak harta intelek teras seperti kedudukan, kawalan robot, dan pengurusan gudang.   ·