Permulaan memandu sendiri WeRide bertindak balas tanpa rancangan IPO

Permulaan teknologi pemanduan autonomi China WeRide sedang mempertimbangkan tawaran awam awal yang dapat mengumpulkan sekitar $500 juta, menurut laporan baru-baru ini. Prospektus akan diserahkan pada bulan September dan merancang untuk disenaraikan seawal tahun ini,BloombergDilaporkan pada 23 Ogos. Walau bagaimanapun, Wehried menafikan laporan itu.

WeRide yang berpusat di Guangzhou mengatakan kepada Pandaily, “Kami tidak memiliki rencana khusus untuk disiarkan di depan umum. Kami akan mengemas kini perkembangan WeRide secara berkala, seperti biasa, dan membuat kemas kini kami tersedia untuk umum”.

WeRide ditubuhkan pada tahun 2017 dan kini menjalankan penyelidikan dan pengembangan, pengujian dan operasi pemanduan autonomi di lebih dari 23 bandar di seluruh dunia. Ia telah menjalin kerjasama strategik dengan OEM terkemuka di dunia dan pembekal Tier 1 seperti Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, Yutong Group, GAC Group, dan Bosch.

Pada akhir bulan Mac tahun ini,WeRide memperoleh lebih daripada $400 juta dalam pusingan pembiayaan baru, penilaian selepas pelaburannya berjumlah $4.4 bilion. Para pelabur adalah pemegang saham sedia ada GAC Group, serta pemegang saham baru Bosch, Dana Pelaburan China-Arab dan Kumpulan Carlyle.

Weilide telah memasuki tahap pengkomersialan teknologi pemanduan autonomi, membentuk lima matriks produk utama, termasuk Robotaxics, Mini Robobus, Robovans, penyapu jalan Robo, dan penyelesaian pemanduan maju, menyediakan pengangkutan dalam talian, bas atas permintaan, pengangkutan intra-bandar, dan sanitasi pintar., Penyelesaian pemanduan pintar canggih dan perkhidmatan lain.

Lihat juga:RoboSense jalin kerjasama strategik dengan WeRide

Teknologi pemanduan autonomi Weride telah diuji dengan lebih dari 11 juta kilometer di jalan terbuka. Produknya diuji siang dan malam, dari daerah perniagaan pusat ke perkampungan bandar, dari terowong ke lebuh raya, mekar di mana-mana.