RoboSense jalin kerjasama strategik dengan WeRide

Syarikat lidar pintar RoboSense dan syarikat teknologi pemanduan autonomi L4 WeRide mengumumkanPerjanjian kerjasama strategik baru pada hari Jumaat.

Di bawah pengaturan itu, RoboSense akan membantu Willide mempercepat aplikasi lidar keadaan pepejal pintar yang dipasang kenderaan, pemasangan kilang dan pengeluaran besar-besaran, dan pengkomersialan teknologi pemanduan autonomi.

Willide telah melakukan penyelidikan dan pengembangan, pengujian dan operasi pemanduan autonomi di lebih dari 23 bandar di seluruh dunia, dengan jarak tempuh pemanduan autonomi lebih dari 11 juta kilometer. Ia juga menyediakan produk dan penyelesaian pemanduan autonomi SAE L2-L4 ke pasaran, merangkumi senario aplikasi komersial seperti perjalanan pintar, pengangkutan pintar, dan sanitasi pintar.

RoboSense mematuhi model pengembangan yang berorientasikan pasaran dan memfokuskan pada kemungkinan pengeluaran besar-besaran produk. Lidar keadaan pepejal pintar generasi kedua RS-LiDAR-M1 menggunakan reka bentuk yang sangat bersepadu dan merupakan lidar keadaan pepejal pintar pertama di dunia yang mencapai pengeluaran besar-besaran dan penghantaran pemasangan kilang.

Lihat juga:WeRide melancarkan generasi baru kit sensor pemanduan autonomi, WeRide SS 5.0

RoboSense bekerjasama dengan banyak rakan rantaian industri untuk mengintegrasikan sumber dan mewujudkan sistem rantaian bekalan yang lengkap. Beberapa barisan pengeluaran pintar RoboSense di Guangzhou dan Shenzhen pada dasarnya telah dikerahkan, dan kapasiti pengeluaran tahunan keseluruhan syarikat dijangka mencapai satu juta unit.

Mengenai transaksi ini, pengasas bersama dan presiden eksekutif RoboSense Mark Qiu berkata: “Setelah bertahun-tahun menjelajah, industri pemanduan autonomi akan segera memasuki gelombang aplikasi komersial berskala besar dengan terobosan dalam persekitaran makro.”

Tony Han, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif WeRide, berkata: “Kerjasama mendalam ini dengan RoboSense akan memperkaya lagi pengalaman kami dalam aplikasi lidar keadaan pepejal dan membantu pengoptimuman penyelesaian pemanduan autonomi yang berterusan. Bekerjasama dengan RoboSense akan memberi kami generasi seterusnya Penyelesaian pemanduan autonomi SAE L2-L4 memberikan sokongan yang kuat.”