SAIC dan OPPO melancarkan penyelesaian bersepadu telefon pintar dalam kenderaan

Pada 24 Ogos, pengeluar kereta China SAIC dan pengeluar telefon pintar OPPO mengumumkanPenyelesaian konvergensi rentas terminal kereta/telefon pintar yang diberi nama “domain ekologi” yang berpusatkan penggunaKedua-dua pihak juga menandatangani kontrak untuk menubuhkan makmal bersama untuk mempromosikan pengembangan teknologi dan produk yang berkaitan.

Pada masa ini, “data menentukan pengalaman dan kereta yang ditentukan perisian” telah menjadi trend yang menonjol dalam industri kereta pintar. Pada masa yang sama, ekologi juga menjadi sumber penting untuk kecerdasan automotif. “Ekodomain” yang diciptakan bersama oleh SAIC dan OPPO bertujuan untuk mewujudkan pengalaman hidup pintar baru bagi pengguna melalui platform Internet of Things mudah alih terbesar, menggunakan seni bina elektronik yang paling maju dan platform perisian berorientasikan perkhidmatan.

Ketika berbicara mengenai perkembangan ini, Zu Sijie, naib presiden dan ketua jurutera SAIC, mengatakan, “‘domain ekologi’ sesuai dengan trend integrasi terminal IoT seperti kereta pintar dan telefon pintar, dan akan membantu mewujudkan pengalaman pengguna baru.”

“Eco-domain” mencerminkan pengumpulan teknologi SAIC dan OPPO dalam peranti terminal pintar seperti kereta pintar dan telefon pintar. Ia akan mengintegrasikan penyelesaian tumpukan penuh SAIC Z-One Galaxy dan keupayaan teras OPPO “Project Pantanal” untuk mencapai pengalaman memandu yang lebih selamat.

Di samping itu, “domain ekologi” menyedari penemuan dan sambungan peranti melalui keserasian luas protokol yang mendasari, dan menyokong penubuhan dan pengembangan ekosistem dari segi penghantaran data, seni bina perisian dan perkakasan, dan penetapan standard. Penyelesaian ini juga mengurangkan kos integrasi antara kereta dan peranti peribadi, sambil membenarkan peranti jenama dan model yang berbeza untuk mengakses maklumat yang diperlukan.

Di samping itu, aplikasi di “domain ekologi” secara automatik dapat menyesuaikan ukuran layar layar kawalan pusat, juruterbang bersama, dan layar belakang, sambil memungkinkan pembangun untuk mempromosikan perkongsian secara bebas dan meningkatkan kecekapan pembangunan.

Lihat juga:SAIC mempromosikan projek Robotaxi di Shanghai

Pada masa ini, kedua-dua pihak pada awalnya telah menentukan bentuk produk dan kerangka teknikal dasar “domain ekologi”, mencapai kejayaan teknologi dalam keselamatan data, operasi teknikal, perkhidmatan ekologi, dan perumusan standard, dan memiliki lebih dari 100 paten. Pada masa akan datang, kedua-dua pihak akan berkongsi pencapaian inovatif dengan seluruh industri dalam bentuk kertas putih.