Semasa Festival Musim Bunga 2022, penjualan produk sukan musim sejuk di e-dagang Douyin melonjak 924%

MenurutData penggunaan e-dagang dari Douyin, TikTok versi ByteDance China, antara 31 Januari dan 6 Februari, penjualan barang yang dijual di platform meningkat 119% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Di China, Tahun Harimau baru-baru ini bertepatan dengan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing yang sedang berlangsung. Semasa percutian Festival Musim Bunga selama seminggu, produk yang berkaitan dengan sukan musim sejuk di platform e-dagang Douyin laris, dan penjualan keseluruhan produk ini meningkat sebanyak 924% tahun ke tahun. Lima produk teratas dalam kategori ini adalah topi ski tahan sejuk, rantai kunci ski, seluar ski kanak-kanak, pakaian cepat kering dan set curling meja.

Di samping itu, banyak jenama dan perniagaan telah melancarkan produk khas dengan tema budaya Tahun Harimau. Semasa percutian Festival Musim Bunga, penjualan produk Douyin yang memfokuskan pada elemen berkaitan harimau meningkat sebanyak 799% tahun ke tahun. Antaranya, permaidani corak harimau, kalung loket harimau, tanglung Tahun Harimau, gincu Tahun Harimau, kotak hadiah Tahun Baru dan produk lain adalah antara yang paling laris.

Bukan hanya itu, dari 31 Januari hingga 6 Februari, dalam senarai produk popular yang dijual melalui platform e-dagang Douyin, produk China menyumbang 84.5%, sementara penjualan jenama pakaian China di Douyin meningkat sebanyak 111% tahun ke tahun.

Tahun Baru Imlek ke-30,Topeng gangsa digali dari tapak penggalian SanxingduiPada 31 Januari, ia muncul di rancangan TV popular tahunan “Spring Festival Gala” oleh China National Broadcasting Corporation China Central Television. Ini telah mendorong lebih banyak pengguna untuk memperhatikan peninggalan budaya dan budaya tradisional Cina, dan penggunaan budaya terus meningkat. Data menunjukkan bahawa dari 31 Januari hingga 6 Februari, penjualan produk budaya dan kreatif yang dilancarkan oleh muzium dan galeri seni utama di platform e-dagang Douyin meningkat sebanyak 56% tahun ke tahun. Produk seperti alat tulis, hiasan, pakaian, beg messenger dan kalendar sangat popular.

Lihat juga:Douyin bekerjasama dengan AppleSiri menjadikan carian suara pada Douyin lebih mudah

Juga semasa percutian Festival Musim Bunga, penjualan buku di Douyin meningkat dengan ketara, menandakan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 130%.  Keletihan hidup dan matiPemenang Hadiah Nobel 2012 Mo Yan ”  “Merupakan buku sastera yang paling laris jualannya.

Menurut data penggunaan Festival Musim Bunga yang dikeluarkan oleh Suning.com, platform e-dagang terkemuka di China, penjualan perkakas rumah merah yang memfokuskan pada elemen yang berkaitan dengan harimau meningkat sebanyak 125% tahun ke tahun. Di samping itu, penjualan mainan pereka yang diwakili oleh jenama kotak buta yang menampilkan sukan musim sejuk China meningkat sebanyak 115% tahun ke tahun. Penjualan produk sukan di Suning.com meningkat 134%, dan penjualan TV laser 8K dan TV skrin besar juga meningkat 21% berbanding Festival Musim Bunga tahun lalu.