SiEngine menyelesaikan pembiayaan Siri A sekitar 1B yuan

Penyedia SoC 7nm Automatic Class SiEngine mengumumkan pada 19 JulaiSelesai pembiayaan Siri A, menaikkan hampir 1 bilion yuan (AS $148.3 juta)Dana baru dirancang untuk digunakan untuk pembekalan produk yang ada secara besar-besaran dan pengembangan dan penyebaran cip kuasa pengkomputeran kelas automotif dan tinggi pada tahap berikutnya.

Setelah menerima pelaburan dari FAW Group pada bulan Mac tahun ini, SiEngine menyelesaikan pelaburan yang diketuai oleh Sequoia Capital, Neusoft, Bosch’s Boyuan Capital, SMIC’s Huafu Technology Capital, Vision Knight Capital, Guosheng Capital, Baijia Capital, Cedar Capital, Yuexiu Industrial Fund, ICBC International dan lain-lain mengikuti pusingan pembiayaan ini. Index Capital berfungsi sebagai penasihat kewangan.

Ditubuhkan pada tahun 2018 dan dibiayai bersama oleh ECARX dan ARM China yang disokong oleh Geely, SiEngine memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pengembangan dan penyediaan cip dan penyelesaian kelas automotif berprestasi tinggi. Syarikat itu berharap dapat memulakan dengan cip konsol pintar, dan kemudian secara beransur-ansur memperkenalkan cip CPU memandu sendiri dan kereta kelas atas.

Syarikat itu melancarkan cip konsol pintar 7nm buatan domestik pertama SE1000 pada 10 Disember.

Lihat juga:Teknologi SiEngine mengeluarkan cip kokpit pintar kelas kereta 7nm, yang bertujuan untuk pasaran cip automotif mewah

SE1000 adalah cip canggih dengan proses 7 nanometer, dengan 8 CPU terbina dalam, GPU 14 teras dan enjin rangkaian neural convolutional 8-int8 yang dapat diprogramkan. Cip ini juga mematuhi piawaian ASIL-D, melaksanakan tahap tiga AEC-Q100, pulau keselamatan bebas terbina dalam, dan menyediakan enjin penyulitan dan penyahsulitan berprestasi tinggi. Ia dapat mewujudkan interaksi manusia-komputer multi-dimensi dan multi-perspektif, memberikan sokongan lengkap untuk pelbagai fungsi bantuan pemanduan, dan memberikan sokongan kuasa pengkomputeran serba lengkap untuk aplikasi konsol pintar.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SiEngine, Wang Kai, konsol pintar yang disasarkan oleh cip SE1000 mempunyai permintaan yang tinggi. Walaupun saat ini terutama digunakan pada model pertengahan hingga tinggi, secara bertahap akan digunakan pada lebih banyak model di masa depan. Menurut data ramalan Roland Berger yang digunakan oleh jabatan penyelidikan CICC dalam laporan analisis industri, kadar penembusan konsol pusat pintar di seluruh industri akan meningkat dari sekitar 30% sekarang menjadi 90% pada tahun 2030, menjadi standard untuk kecerdasan automotif..