Sinopec dan Nio bersama-sama membina stesen pertukaran di Stesen Pengisian Gas Chaoying Beijing

Stesen pertukaran yang dibina bersama oleh Sinopec dan Nio secara rasmi beroperasi di Stesen Pengisian Beijing Chaoying pada hari Khamis.

Oleh kerana ruang kosong stesen pengisian Chaoying dan aliran pengguna yang besar, ditentukan bahawa stesen pengisian Chaoying adalah lokasi yang paling sesuai untuk stesen pertukaran baru, yang meliputi kawasan seluas 60 meter persegi.

Menurut pengumuman Nio, Chaoying Exchange menggunakan teknologi pertukaran bateri generasi kedua syarikat elektronik. Di stesen, pengguna boleh melengkapkan tempat letak kereta automatik dan menukar bateri tanpa turun dari bas. Tiga belas bateri berkapasiti besar boleh menyelesaikan sehingga 312 pertukaran bateri setiap hari, yang mengambil purata empat setengah minit.

Lihat juga:Nio, Xpeng Rating Catat Penghantaran Suku Pertama

Pengerusi Sinopec Zhang Yuzhuo berkata syarikat itu merancang untuk membina 5,000 stesen pertukaran menjelang 2025 untuk menyatukan kedudukan utamanya dalam pasaran tenaga automotif.

Sinopec adalah syarikat jualan minyak terbesar di China, dengan lebih daripada 30,000 stesen minyak di seluruh negara. Perkembangan perkhidmatan baru seperti pertukaran kuasa, kuasa tinggi, dan pengecasan DC pantas merupakan langkah besar dalam transformasi syarikat dari penjual minyak tradisional kepada penyedia perkhidmatan tenaga bersepadu.

Pada masa ini, kenderaan elektrik tenaga baru China terutamanya dicas oleh cerucuk pengecasan yang diedarkan secara geografi. Menurut data yang dikeluarkan oleh China Electric Vehicle Charging Infrastructure Promotion Alliance, pada bulan Disember 2020, hanya ada 555 stesen pertukaran di seluruh negara-kurang dari 0,07% dari jumlah timbunan pengisian.

Sinopec percaya bahawa dengan peningkatan populariti kenderaan elektrik dan kekurangan tempat letak kereta di seluruh negara, stesen pertukaran yang mampu mod pengecasan DC yang cepat dan berkuasa tinggi akan menjadi semakin popular. Apabila kenderaan tenaga baru kehabisan kuasa, pemandu boleh meneruskan perjalanan mereka dengan menggantikan bateri penuh di stesen pertukaran.

Sejak pelepasan karbon puncak dan sasaran peneutralan karbon dicadangkan, Sinopec telah mempercepatkan langkahnya memasuki bidang tenaga baru melalui kerjasama dengan syarikat terkemuka.

Kerjasama Sinopec dengan Nio berkisar dari pengecasan bateri dan pertukaran kepada bahan baru dan kereta pintar.

“Kami berhasrat untuk mengerahkan lebih banyak stesen pertukaran Nio di stesen minyak Sinopec di Beijing, Shanghai, Delta Sungai Yangtze, Delta Sungai Mutiara dan kawasan kereta api berkelajuan tinggi di mana kami mempunyai lebih banyak pengguna.” Pengasas Nio, Li Bin berkata.

Menurut Securities Times, Nio adalah syarikat kereta tenaga baru yang pertama untuk mempromosikan model pertukaran kuasa secara besar-besaran, terutamanya mensasarkan pasaran kereta persendirian. Pembinaan stesen pertukaran memerlukan modal yang besar dan bateri berkapasiti tinggi. Walau bagaimanapun, pengalaman syarikat dalam mencapai matlamat ini tidak lancar. Nio membina kira-kira 200 laman web pada tahun 2020, jauh lebih sedikit daripada yang dirancang awalnya.

Pada hari Khamis, Sinopec menandatangani perjanjian rangka kerja kerjasama strategik dengan Orton, satu lagi syarikat tenaga baru. Kedua-dua pihak akan menggabungkan sepenuhnya teknologi dan kepakaran masing-masing, meneroka bidang aplikasi komersial pengecasan pintar, dan melakukan kerjasama praktikal dalam penyelidikan dan aplikasi pengisian dan penggantian bateri.

Pada bulan Januari, Sinopec mengadakan pertemuan dalam talian dengan 4 syarikat tenaga baru termasuk GCL Group, Trisola, Longji Green Energy Technology Co., Ltd., dan Zhonghuan Semiconductor untuk membincangkan perkembangan industri selanjutnya.