Sistem pengimejan 3D yang dipatenkan Xiaomi meningkatkan prestasi telefon pintar

Hari ini, pembuat telefon pintar China XiaomiDiterbitkan paten untuk sistem pengimejan baru. Sistem pengimejan baru ini akan membolehkan pengguna mengambil gambar 3D menggunakan beberapa peranti yang saling berkaitan.

Tajuk paten ini adalah “Kaedah dan peranti penggambaran yang saling berkaitan dengan pelbagai peranti, peranti elektronik dan media penyimpanan”. Sistem baru pada dasarnya menggabungkan gambar yang diambil dari pelbagai peranti yang saling berkaitan untuk mendapatkan gambar tiga dimensi. Ini akan memperluas fungsi telefon Xiaomi semasa, menjadikannya lebih mudah bagi pengguna untuk menghasilkan gambar 3D.

Lihat juga:Vivo mengeluarkan perincian cip pengimejan V1 yang direka sendiri

Xiaomi juga menerangkan mod penggambaran dalam paten ini. Proses penggambaran akan melibatkan komunikasi antara peranti saling sambungan ini yang terlebih dahulu akan meminta sambungan dan seterusnya mendapatkan maklumat penggambaran yang akan mencipta tangkapan akhir.

Dari segi paten, pada akhir tahun lalu, Xiaomi mempunyai lebih daripada 19,000 paten di seluruh dunia, hampir separuh daripadanya diperoleh di luar negara.