Stesen B nafi bocor akaun pengguna dan nombor telefon

Menurut laporan “Southern Metropolis Daily” pada 7 Julai,Tangkapan skrin tawaran untuk menjual lebih daripada 220 juta data pengguna yang diperoleh dari Stesen B Komuniti Video ChinaTersebar dalam talian. Data yang bocor disyaki termasuk ID pengguna dan nombor telefon dengan tanda harga 0.5 bitcoin atau 17.72 eter. Jurucakap stesen B menafikan khabar angin itu pada 8 Julai.

Menurut laporan, wartawan secara rawak memilih beberapa data sampel untuk pengesahan dan mendapati bahawa beberapa ID pengguna sesuai dengan akaun stesen B, tetapi beberapa nombor telefon yang bocor sebenarnya telah habis masa berlakunya.

ID pengguna adalah sijil identiti pengguna stesen B dan merupakan maklumat awam. Walau bagaimanapun, data yang disyaki bocor perlu menggabungkan maklumat ID pengguna yang didedahkan oleh pengguna dengan nombor telefon pintar yang salah, mewujudkan ilusi kebocoran yang disyaki. Setelah beberapa penyelidikan, analisis, dan perbandingan, disahkan bahawa data yang bocor tidak tepat.

Lihat juga:Stesen B mengumumkan kerjasama hak cipta dengan JVR Music

Pada bulan Jun tahun ini, Pentadbiran Ruang Siber China mengeluarkan “Peraturan Pengurusan Maklumat Akaun Pengguna Internet”, yang akan berkuatkuasa pada 1 Ogos. “Peraturan” menghendaki penyedia perkhidmatan maklumat Internet untuk mewujudkan dan memperbaiki sistem pengurusan untuk pengesahan maklumat identiti sebenar, pengesahan maklumat akaun, keselamatan maklumat, dan perlindungan maklumat peribadi.