Syarikat China memindahkan pengeluaran ke Asia Tenggara ketika China bergerak ke hulu rantai nilai

Didorong oleh kenaikan kos buruh dan pengeluaran, semakin banyak pembekal China memindahkan kemudahan pengeluaran ke ekonomi eksport Asia Tenggara yang baru muncul, lapor media negara China.

CCTV melaporkan pada hari Isnin bahawa ini telah mendorong China untuk meningkatkan rantaian nilai ekonominya dengan mengadopsi aktiviti pembuatan dan inovasi yang lebih tinggi.

Menurut laporan itu, memetik data dari TF Securities, dianggarkan kos buruh pembuatan Indonesia hanya seperlima dari China.

Chen Ying, pengurus pembuat fon kepala di Shenzhen, mengatakan bahawa dia mula memikirkan untuk memindahkan kilang ke Asia Tenggara tiga tahun yang lalu.

“Pekerja kilang Shenzhen memperoleh sekitar 4.000 hingga 6.000 yuan ($620 hingga $930) sebulan. Tetapi di Vietnam, mungkin 1.500 hingga 2.000 yuan ($230 hingga $310),” kata Chen kepada CCTV.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Boston Consulting Group pada tahun 2018, kos buruh pembuatan China rata-rata hanya 46 sen sejam pada tahun 2000-53 kali lebih rendah daripada kos purata AS $25 sejam. Sejak itu, kos buruh dalam industri perkilangan China telah meningkat sebanyak purata 15.6% setahun, melebihi peningkatan produktiviti sebanyak 10.4% setahun.

Data yang dikeluarkan oleh Biro Statistik Nasional China pada hari Isnin menunjukkan bahawa output kilang meningkat 9.8 peratus pada bulan April dari tahun ke tahun, sejajar dengan jangkaan tetapi lebih rendah daripada kenaikan 14.1 peratus pada bulan Mac.

Selain syarikat pembuatan tradisional, pengeluar telefon pintar domestik di negara ini juga mula mengalihkan rantaian bekalan mereka ke Asia Tenggara.

Pada tahun 2015, Oppo membuka kilang pengeluaran pertamanya di luar China di Tangerang, di luar ibu kota Indonesia Jakarta.

Pada April 2018, Xiaomi mengumumkan penubuhan tiga kilang di India. Setakat ini, Xiaomi mempunyai tujuh pangkalan pengeluaran di China, dan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Lei Jun mengatakan bahawa lebih daripada 95% produk Xiaomi yang dijual di India dan Indonesia dihasilkan di dalam negara.

“Ketika China bergerak ke rantai nilai, banyak industri mungkin mendapati bahawa ia mungkin bukan lagi tempat termurah atau paling efektif untuk pengeluaran,” kata Dann Sim, naib presiden kanan di Citibank. Produk yang sama kini boleh dihasilkan dengan kos yang lebih rendah di tempat-tempat seperti Vietnam dan Indonesia. Kemboja dan Laos dijangka menjadi lokasi pengeluaran alternatif dengan kos yang lebih rendah. “

Dalam makalah kerja yang diterbitkan untuk Biro Penyelidikan Ekonomi Nasional pada bulan Disember tahun lalu, Gordon Hanson, seorang profesor ekonomi di Harvard Kennedy School, mengatakan bahawa dengan memperluas pengeluaran eksport intensif buruh di ekonomi baru muncul dan perubahan teknologi produk penjimatan tenaga kerja, ekonomi global kini sedang disesuaikan untuk menyesuaikan diri dengan “transformasi China dari kilang dunia ke dunia Makmal R&D”.

“Peralihan ini, walaupun masih dalam tahap awal, akan mencerminkan desentralisasi pengeluaran pembuatan di Amerika Syarikat dan Eropah setelah Perang Dunia II,” tulis Hanson.

Laporan itu menunjukkan bahawa bahagian eksport global produk intensif buruh China seperti tekstil, pakaian, barang sukan, mainan dan barang rumah tangga mencapai titik tertinggi 39.3% pada tahun 2013 dan jatuh kepada 31.6% pada tahun 2018.

“China kini berada di tahap di mana kecekapan dan kualiti akan semakin mendorong daya saing,” kata laporan BCG.

Lihat juga:Kemasukan Alibaba Cloud ke Asia Tenggara mungkin merupakan langkah genius

Pada tahun 2012, sebuah rancangan pemerintah mengenal pasti tujuh “industri baru yang strategik”, dengan harapan mereka akan menjadi industri tonggak untuk tahap pemodenan industri negara berikutnya, termasuk teknologi penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar, pembuatan peralatan kelas atas, bioteknologi, kenderaan tenaga baru dan teknologi maklumat generasi akan datang.