Syarikat cip penglihatan mesin AlpsenTek menerima pembiayaan Siri A hampir $30 juta

AlpsenTek mengumumkan pada hari IsninPembiayaan Siri A bernilai hampir 200 juta yuan (AS $30.1 juta) telah selesaiAwal tahun ini. Xunxing Investment (anak syarikat OPPO) dan Keying Capital bersama-sama menerajui pelaburan tersebut. Rainbow Soft, Sunshine Optical Technology Industry Fund, Honor Venture Capital, Shenzhen Angel FOF, Lenovo Capital and Incubator Group, dan Zero2IPO Group adalah pelabur bersama.

Ditubuhkan pada tahun 2019, Alpsentec terutama terlibat dalam penyelidikan dan pengembangan cip sensor penglihatan, menyediakan penyelesaian penglihatan pintar berasaskan pemproses bersepadu. Pengasas syarikat Deng Jian mengatakan bahawa dana dari pusingan pembiayaan ini akan digunakan untuk penyelidikan dan pelaksanaan dalam bidang Internet of Things, serta pengembangan produk.

Berbanding dengan sensor imej sentuhan tradisional (CIS) dan sensor penglihatan berasaskan acara (EVS), Alpsentek menggunakan reka bentuk struktur piksel yang inovatif. Pada bulan September 2021, ia melancarkan cip sensor gabungan penglihatan hibrid-Alpix-Pilates. Sambil meneruskan fungsi pencitraan, ia membantu mesin dan peralatan untuk “melihat” lebih baik dan lebih pintar, dan membantu IoT, telefon bimbit, peralatan keselamatan, kereta, dan lain-lain untuk mengurangkan kos sistem.

Lihat juga:Pembangun CAE Supreium menerima pembiayaan Siri A hampir 100 juta yuan

Deng Jian mengumumkan bahawa syarikat itu merancang untuk mewujudkan pengeluaran besar-besaran dua cip penglihatan yang disatukan pada akhir 2022, yang bertujuan untuk bidang pencitraan dan IoT kelas atas pada peranti mudah alih. Ia juga akan memperluaskan perkhidmatan luaran melalui pelesenan IP dan menyediakan penyelesaian visual.

Ketua Pegawai Operasi AlpsenTek Kuang Shan mendedahkan bahawa pasukan R&D syarikat di Shenzhen, Zurich, Beijing dan Nanjing akan melebihi 100 orang pada tahun 2022. Produk baru terminal pengimejan mewah akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Pada bulan Julai 2021, AlpsenTek menerima pembiayaan pusingan pra-A hampir 100 juta yuan, yang diketuai bersama oleh Hikvision dan Honor Ventures. IFLYTEK Venture Capital, Sunshine Optics Academia Sinica, Allwinner Technology, Fargo Capital, dan Cowin Capital mengikuti pelaburan sebagai pelabur bersama. Pemegang saham syarikat yang ada, Lenovo Capital and Incubator Group, dan Casda terus meningkatkan pelaburan.