Syarikat kereta tenaga baru memasuki industri insurans

Sejak tahun ini,Banyak syarikat kereta tenaga baru China memasuki industri insuransDengan memperoleh atau menubuhkan broker insurans. Beberapa pakar menunjukkan bahawa pengeluar kenderaan tenaga baru dapat menggunakan kelebihan maklumat mereka sendiri untuk mengurangkan premium insurans kenderaan dan meningkatkan daya saing.

Menurut platform pertanyaan komersial Tianyan Check, pemegang saham Syarikat Broker Insurans Yinjian telah berubah baru-baru ini dan pemegang saham asal telah menarik diri. Syarikat ini dimiliki sepenuhnya oleh Chehejia Financial Technology (Jiangsu) Co., Ltd., yang menunjukkan bahawa ruang lingkup perniagaan Yinjian termasuk merumuskan rancangan insurans untuk pemegang polisi, memilih penanggung insurans, dan menangani prosedur insurans. Chehejia Financial Technology (Jiangsu) Co., Ltd. adalah anak syarikat Beijing Chehejia Automobile Technology Co., Ltd., dan jenama Beijing Chehejia adalah Li Auto. Dengan kata lain, Li Auto telah memperoleh lesen broker insurans.

Sebenarnya, syarikat kereta tenaga baru telah lama memasuki pasaran insurans, dan banyak keputusan telah dibuat tahun ini. Pada bulan Julai 2018, Xiaopeng Motors mendaftarkan dan menubuhkan Guangzhou Xiaopeng Automobile Insurance Agency Co., Ltd. Pada bulan Ogos 2020, Tesla mendaftarkan dan menubuhkan Tesla Insurance Brokers Co., Ltd. Pada bulan Januari tahun ini, NIO Insurance Brokers Co., Ltd. ditubuhkan. Pada bulan Mac, BYD Insurance Brokers Co., Ltd. ditubuhkan.

Lihat juga:Dalam empat bulan pertama 2022, China menyumbang 57% pasaran kenderaan tenaga baru global

Syarikat kereta telah memasuki pasaran satu demi satu untuk bersaing untuk pasaran insurans kenderaan tenaga baru. “Rancangan Pembangunan Industri Automobil Tenaga Baru (2021-2035)” menunjukkan bahawa pada tahun 2025, penjualan kenderaan tenaga baru diharapkan menyumbang sekitar 20% dari jumlah penjualan kenderaan baru. Pada bulan Disember 2021, insurans kenderaan eksklusif untuk kenderaan tenaga baru dilancarkan secara rasmi. Walaupun perlindungan telah meningkat, kenaikan premium beberapa jenama telah diejek. Cui Dongshu, setiausaha agung Persatuan Kereta Penumpang China, mengeluarkan dokumen pada bulan Januari tahun ini untuk mendorong syarikat kereta untuk mewujudkan produk insurans bebas, mengembangkan perniagaan insurans, dan mewujudkan sistem insurans premium rendah bebas yang disokong oleh data.

Laporan oleh Ping An Securities percaya bahawa insurans kenderaan tenaga baru adalah bahagian penting dalam rantaian ekologi syarikat automotif, yang akan membantu syarikat automotif memanfaatkan sepenuhnya kelebihan mereka dalam data dan teknologi. Kenderaan tenaga baru terutama menggunakan model penjualan langsung, melalui penjualan pusat membeli-belah atau penjualan dalam talian, dan syarikat kereta mempunyai hubungan erat dengan pelanggan. Pada masa yang sama, syarikat automotif memperluas perniagaan aftermarket automotif seperti penyelenggaraan dan pembaikan kenderaan, penyelesaian tuntutan, dan pembiayaan automatik.

Berbanding dengan syarikat insurans tradisional, syarikat kereta tenaga baru mempunyai kos dan kecekapan yang lebih tinggi dalam memperoleh data, dapat mencapai harga yang tepat, memanfaatkan kelebihan kos, dan memberikan premium yang lebih rendah. Lebih-lebih lagi, penggunaan insurans pemprosesan data yang dihasilkan oleh kereta akan meningkatkan kelajuan pemprosesan tuntutan dan memendekkan kitaran tuntutan. Kelebihan dua harga dan pengalaman membantu menarik lebih banyak pengguna.