Syarikat teknologi AR Nreal menerima dana baru $15 juta

Nreal, permulaan teknologi augmented reality (AR) yang berpangkalan di Beijing, mengumumkan pada 25 OgosTelah menerima pelaburan strategik sebanyak AS $15 juta dari IICOMBINED, syarikat induk jenama cermin mata hitam Korea Selatan Gentle Monster.

Pada bulan September tahun lalu, Nreal menyelesaikan pembiayaan lebih dari AS $100 juta, yang diketuai bersama oleh NIO Capital, Yunfeng Capital, dan Aplus Capital. Kurang dari setahun kemudian, Nreal menerima pusingan C + bernilai $60 juta yang diketuai oleh Alibaba. Sejak ditubuhkan pada tahun 2017, syarikat itu telah mengumpulkan lebih dari $240 juta.

Organisasi penyelidikan pasaran Strategy Analytics meramalkan bahawa menjelang 2027, penghantaran peralatan AR global akan mendekati 60 juta unit. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Nreal Xu Chi mempunyai ramalan yang lebih berani untuk masa depan: “Saya rasa AR adalah pembawa perkakasan dan terminal terbaik untuk Internet generasi akan datang. Menjelang 2030, akan ada satu bilion kacamata AR di dunia.”

Pada masa ini, pengembangan Nreal masih tertumpu pada produk perkakasan dan pengalaman kandungan. Pada 23 Ogos, Nreal mengadakan persidangan kacamata AR pertama di China di Beijing, dan secara rasmi melancarkan dua kacamata AR untuk pasaran China: Nreal X untuk pemaju, pencipta perintis dan selera teknologi, dan Nreal Air untuk pengguna biasa. Nreal X sebagai produk pertama yang dilancarkan oleh Nreal, sebelum ini telah diperkenalkan ke pasaran luar negara. Nreal Air juga dilancarkan di Jepun dan United Kingdom masing-masing pada Februari dan Mei tahun ini. Dari segi kandungan AR, Nreal bekerjasama dengan iQiyi, Migu China Mobile, NIO dan Kuaishou untuk mengembangkan pengalaman inovatif yang disesuaikan dalam bidang AR.

Lihat juga:Cermin mata Nreal X dan Air AR dikeluarkan di China, bermula dari 2299 yuan

Xu percaya bahawa industri AR kini berada di era terbaik, dan segmentasi industri jauh dari mencapai tahap kemacetan. “Seterusnya, Nreal akan menjamin sekurang-kurangnya satu atau dua produk baru akan dikeluarkan setiap tahun,” kata Xu.

Terdapat keraguan bahawa Nreal akan mengalihkan fokusnya ke China, kerana ia terutama tertumpu pada pasaran luar negara seperti UK, AS, Jepun dan Korea Selatan. Seperti Xu memberitahu media China36kr, “Pasar domestik dan asing adalah fokus kami. China sangat penting bagi kami, dan memasuki negara ini harus sangat formal dan berhati-hati. Perkembangan pasaran luar negeri telah membawa banyak pengalaman kepada Nreal, yang merupakan pengumpulan tenaga untuk membuka pasar China.”

Xu menambahkan, “NREAL selalu berkomitmen untuk memberikan pengalaman realiti campuran untuk setiap pemain di dunia. Walaupun memfokuskan pada atribut teknologi, ia juga lebih memperhatikan integrasi dengan seni dan reka bentuk. Di masa depan, kami akan terus melakukan inovasi teknologi di sekitar pasar AR pengguna. Dan pengembangan ekologi kandungan.”