Tangkapan skrin Aplikasi Douban mengandungi watermark maklumat pengguna

Baru-baru ini, beberapa pengguna platform media sosial China Douban menyatakan:Aplikasi ini membenamkan watermark yang tidak dapat dilihat dalam halamannyaApabila pengguna mengambil tangkapan skrin, halaman secara automatik akan menambah watermark yang mengandungi UID pengguna dan TID, melengkapkan masa dalam zon waktu, dan hanya dapat dilihat dalam mod malam.

Pada 21 Februari, Douban menjawabPhoenix, mengatakan bahawa ciri ini adalah “ciri anti-Reuploading kandungan kumpulan” yang baru dilancarkan, pemilik kumpulan boleh memilih untuk menghidupkan atau mematikan. Oleh itu, maklumat seperti ID pengguna akan disulitkan sebelum dipaparkan.

Setelah fungsi ini dihidupkan, apabila pengguna mengambil tangkapan skrin kandungan kumpulan, maklumat yang disulitkan “ID pengguna, ID tangkapan skrin, masa” akan ditambahkan secara automatik ke tangkapan skrin. Pada masa ini, lebih daripada 300 kumpulan telah mengaktifkan fungsi ini. Douban telah mengubah suai watermark sehingga tidak lagi memaparkan ID pengguna.

Douban ditubuhkan pada Mac 2005. Laman web ini bermula dengan filem, buku, dan muzik, dan memberikan maklumat mengenai karya-karya ini, walaupun terdapat penerangan dan komen dari pengguna. Laman web ini juga menyediakan pelbagai perkhidmatan seperti cadangan filem, buku, muzik, aktiviti luar talian di bandar yang sama, dan perbincangan topik kumpulan. Pada bulan Disember tahun lalu, Douban dikeluarkan dari kedai aplikasi oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat kerana mengumpulkan maklumat peribadi secara haram. Buat masa ini, aplikasi ini masih tidak dapat digunakan.

Lihat juga:106 aplikasi yang melanggar hak pengguna, termasuk Douban dan Changba, dikeluarkan dari rak