Teknologi Hesai mempamerkan lidar keadaan pepejal hibrid kelas automotif baru AT128 di CES 2022

Hesai Technology, sebuah syarikat yang memfokuskan pada teknologi lidar pemanduan autonomi dan sistem bantuan pemanduan lanjutan (ADAS), menunjukkanSensor lidar kelas kereta baruDi Pameran Elektronik Pengguna tahun ini (CES 2022) di Las Vegas pada hari Khamis. AT128 adalah lidar keadaan pepejal hibrid jarak jauh untuk aplikasi ADAS.

128 mata untuk Hesai

Hesai’s AT128 adalah lidar keadaan pepejal hibrid jarak jauh yang direka untuk aplikasi ADAS dalam kenderaan penumpang dan komersial yang dihasilkan secara besar-besaran. Ia menggabungkan prestasi tinggi, reka bentuk padat dan kebolehpercayaan yang tinggi. AT128 mempunyai resolusi yang konsisten di seluruh bidang pandangan (FOV) dan juga mesra algoritma. Ia mempunyai faktor bentuk kecil yang membolehkan integrasi lancar ke dalam kenderaan. AT128 menyediakan keupayaan persepsi asas yang diperlukan untuk kereta memandu sendiri L3 +.

hesai
(Hesai AT128 Lidar keadaan pepejal hibrid. Sumber: Teknologi Hesai)

AT128 mempunyai frekuensi pengukuran ultra tinggi (pulangan tunggal) melebihi 1.53 juta titik sesaat, menghasilkan resolusi tahap imej. Setiap AT128 menggabungkan 128 array VCSEL multi-junction berkuasa tinggi untuk membuat E-scan 128-channel yang benar. Reka bentuk ini mengelakkan kebolehpercayaan dan masalah kehidupan terhad yang disebabkan oleh pengimbasan mekanikal dua dimensi berkelajuan tinggi. Ia juga menyediakan data berstruktur dari bidang pandangan mendatar ultra-lebar 120 ° dan gambar serupa yang tidak dijahit, membawa lebih banyak kemudahan kepada algoritma kenderaan autonomi.

hesai
(Hesai AT128 titik awan. Sumber: Teknologi Hesai)

AT128 mempunyai kemampuan jarak 200 meter dengan pemantulan 10%, dan pengesanan tanah yang berkesan sejauh 70 meter. Ia adalah salah satu daripada beberapa lidar keadaan pepejal hibrid di pasaran yang dapat mengesan objek pada jarak yang jauh dan juga mencapai frekuensi pengukuran yang tinggi.

hesai
(Keupayaan jarak AT128. Sumber: Teknologi Hesai)

AT128 direka untuk pengeluaran besar-besaran dan merupakan lidar kelas automotif yang sangat boleh dipercayai. Semua komponen utama mematuhi piawaian yang berkaitan seperti AEC-Q. AT128 telah menjalani lebih daripada 50 ujian pengesahan reka bentuk (DV) seperti ujian elektrik, mekanikal, alam sekitar, kedap udara, bahan dan EMC mengikut piawaian OEM yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

AT128 dikembangkan berdasarkan ASIC lidar khas generasi baru Hesai, yang sangat mempermudah proses pemasangan tradisional dan kompleks. Ini meningkatkan kecekapan dan konsistensi pengeluaran untuk memenuhi keperluan pengeluaran besar-besaran. Lebih penting lagi, ia mengurangkan kos dengan ketara sambil mengekalkan prestasi dan kebolehpercayaan yang tinggi.

Hesai’s AT128 telah dicalonkan oleh beberapa projek ADAS, dengan jangka hayat terkumpul berjuta-juta unit, seperti Li Automobile, Jidu, HiPhi, Lotus, dll. Sensor akan memulakan pengeluaran besar-besaran pada tahun 2022.

hesai
(Hesai QT128 Blind Spot Lidar. Sumber: Teknologi Hesai)

Hesai QT128

Pada CES 2022, Hesai juga mengeluarkan sensor baru QT128-yang mempunyaiA 105 °Bidang Pandangan Vertikal Ultra Wide (VFOV). QT128 adalah penyelesaian buta yang ideal untuk aplikasi L4 seperti teksi robot dan trak robot. Ia mempunyai VFOV ultra lebar yang terkemuka di industri, yang membolehkannya melihat lebih banyak persekitaran daripada sensor lidar lain yang tersedia. QT128 juga mempunyai reka bentuk kelas automotif; Proses pembuatannya dipandu oleh piawaian kitaran hayat produk automotif, yang menjadikannya mempunyai kebolehpercayaan yang sangat tinggi dan hayat perkhidmatan yang panjang.

hesai
(Hesai QT128 titik awan. Sumber: Teknologi Hesai)

QT128 mampu mengeluarkan nilai pemantulan yang dikalibrasi, memberikan perincian persekitaran, dan meningkatkan sistem persepsi keseluruhan. Ia mengoptimumkan resolusi mendatar dan menegak, yang memberikan sistem penderiaan lebih terperinci di kawasan tumpuan. QT128 akan memulakan pengeluaran besar-besaran pada suku pertama 2023.

Kombinasi merancang untuk menunjukkan beberapa lidar di CES, termasuk siri Pandar, siri QT dan siri XT. Gabungan sensor lengkap Hesai telah banyak digunakan dalam teksi robot, trak robot, ulang-alik autonomi, robot penghantaran, infrastruktur bandar pintar dan aplikasi lain.

Lihat juga:Teknologi Hesai bekerjasama dengan Nvidia untuk menyediakan lidar untuk platform pemacu Nvidia