Tencent CSIG menyesuaikan struktur organisasi

Syarikat gergasi Internet China Tencent’s Cloud and Smart Industry Group (CSIG)Diumumkan pada 12 Juli bahwa penubuhan lini bisnis pemerintah-perusahaan akan terus memperdalam tata letak pejabat di bidang urusan pemerintahan, industri, dan operator, dan mempercepat pelaksanaan dan penerapan teknologi digital dalam ekonomi nyata.

Li Sam adalah presiden barisan perniagaan kerajaan-perusahaan yang baru ditubuhkan. Dia akan bertanggungjawab sepenuhnya untuk pengurusan pasukan industri dan pengembangan perniagaan serantau. Pada bulan Mei tahun lalu, Tencent CSIG mengenal pasti tiga strategi utama untuk berakar pada industri, menembus pasar serantau, dan meningkatkan kecekapan. Pada masa yang sama, barisan perniagaan industri dan perkhidmatan pintar ditubuhkan, dan Sam Li (Sam Li), mantan naib presiden kanan global dan pengarah urusan SAP China, diperkenalkan sebagai ketua barisan perniagaan.

OlehBerita PembersihanLebih jauh menunjukkan bahawa dalam penyesuaian ini, industri pintar kesembilan baru ditubuhkan, yang bertanggung jawab untuk industri operator dan perancangan perniagaan yang berkaitan dan pengembangan pelanggan utama. Ia juga bekerjasama dengan pasukan dalaman dan luaran untuk mempromosikan pelaksanaan produk dan penyelesaian dalam industri operator dan bidang yang berkaitan, dan meningkatkan petunjuk utama seperti pangsa pasar, pendapatan, dan keuntungan. Pasukan dan kakitangan yang berkaitan dipindahkan dari pasukan Kementerian Kerjasama Ekologi Industri.

Melalui penyesuaian ini, jabatan sokongan teknikal produk awan juga ditubuhkan untuk membantu komunikasi penyelesaian dan sokongan mendalam untuk produk asas awan, mempromosikan peningkatan sistem produk, dan meningkatkan kecekapan sokongan. Pasukan dan kakitangan yang berkaitan diambil dari pasukan platform penyelesaian serantau.

Lihat juga:Tencent menyesuaikan jawatankuasa perlindungan hak pengguna kewangan

Shen Ke akan dipindahkan ke timbalan pengurus besar industri pintar kesembilan dan tidak lagi berfungsi sebagai timbalan pengurus besar Jabatan Kerjasama Ekologi Industri. Sebagai ketua jabatan, dia akan melapor kepada Sam Lee, naib presiden syarikat itu. Li Zhe akan dipindahkan ke timbalan pengurus besar jabatan sokongan teknikal produk awan. Sebagai ketua jabatan, dia akan melaporkan kepada Wang Huixing, ketua penyelidikan dan pengembangan produk awan. Li Zhe juga akan berfungsi sebagai pembantu pengurus besar jabatan platform penyelesaian serantau dan melaporkan kepada Li Sam.

Tencent mengatakan bahawa pada tahun lalu, untuk bekerjasama dengan lebih erat dengan pelanggan industri, China Securities Group telah menubuhkan pasukan eksklusif dalam sub-bidang seperti urusan pemerintahan, industri, tenaga, harta tanah, dan pelancongan budaya. Dalam bidang urusan pemerintahan, Tencent Cloud telah membantu lebih dari 30 kementerian dan komisen, lebih dari 20 wilayah, dan lebih dari 500 bandar dan daerah untuk menyelesaikan transformasi digital, dan menyediakan hampir 3,000 perkhidmatan e-kerajaan kepada 1.1 bilion orang.

Seterusnya, CSIG akan memberi tumpuan kepada menyediakan perkhidmatan untuk bandar-bandar kecil dan pasaran luar bandar. Di samping itu, ia akan meningkatkan lagi kedudukan strategik dan kemampuan produk yang dikembangkan sendiri seperti data besar, keselamatan, TCE, TDSQL, TRTC, dan meningkatkan liputan pasaran.