Tencent menguatkan langkah perlindungan untuk kanak-kanak di bawah umur selepas media negara China memarahi

Pada hari Selasa, sebuah laporan di Economic Information Daily, sebuah surat kabar Xinhua News Agency, menyebut permainan video sebagai “candu rohani,” mengkritik permainan dalam talian Tencent, Glory of the King. Tencent menyatakan bahawa secara beransur-ansur akan melancarkan tujuh langkah baru “pengurangan berganda, beregu, dan tiga inisiatif” untuk semua permainannya.

Pengurangan dua kali ganda bermaksud bahawa Tencent mengurangkan masa pengisian semula harian untuk pengguna di bawah umur dari 1.5 jam hingga 1 jam pada hari bukan cuti, 3 jam hingga 2 jam pada hari cuti, dan melarang orang di bawah 12 tahun untuk mengisi semula dalam permainan.

Pukulan berganda ditujukan kepada orang yang mendaftar akaun dan membeli peningkatan atau pengisian semula. Bagi beberapa kes di mana kanak-kanak bawah umur menyamar sebagai orang dewasa untuk mengelakkan pengesanan, pemeriksaan akan dilakukan 24 jam sehari dan sebarang akaun yang mencurigakan perlu disahkan semula. Raksasa permainan akan menindak pengguna yang masuk melalui pemecut dan beberapa platform pihak ketiga yang membeli dan menjual akaun dewasa.

Tiga inisiatif yang dicadangkan oleh Tencent adalah untuk melindungi pemain bawah umur. Syarikat itu telah menasihati seluruh industri permainan untuk meningkatkan sistem anti-ketagihannya untuk mengawal masa bermain di bawah umur. Di samping itu, syarikat harus melaksanakan mekanisme di mana had umur mencetuskan beberapa jenis sekatan permainan. Industri secara keseluruhan harus meneroka kemungkinan melarang pelajar sekolah rendah di bawah 12 tahun bermain permainan mudah alih.

Walaupun terdapat penghapusan artikel yang menentang permainan video, stok permainan dalam talian Hong Kong merosot hari ini, dengan Tencent jatuh lebih dari 9 peratus, NetEase turun hampir 15 peratus dan Xidian turun lebih dari 14 peratus.

Laporan itu menunjukkan bahawa pada masa ini, 62.5% pengguna Internet Cina di bawah usia 18 tahun sering bermain permainan dalam talian, dan 13.2% pengguna permainan mudah alih bawah umur bermain permainan mudah alih lebih dari 2 jam sehari pada hari bekerja. Terlalu banyak masa yang dibelanjakan untuk permainan dalam talian mempunyai beberapa kesan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental kanak-kanak di bawah umur.

Artikel itu memetik seorang pelajar kelas lima di sekolah rendah Sichuan yang mengatakan bahawa lebih daripada selusin daripada 55 pelajar di kelasnya, termasuk dirinya, telah memainkan “Glory of the King”. Responden mengatakan bahawa dia bermain dua atau tiga kali seminggu dan menjadi impiannya untuk menjadi pemain e-sukan profesional pada masa akan datang. Walau bagaimanapun,   Mungkin mekanisme pemasaran syarikat permainan mendorong anak di bawah umur untuk ketagih dengan permainan dalam talian dan bukannya fokus pada pembelajaran, menyebabkan anak-anak berfikir bahawa menjadi atlet e-sukan profesional adalah tugas yang mudah.

Oleh kerana tidak ada sistem penggredan permainan di tanah besar China, orang muda boleh bermain permainan apa sahaja yang mereka mahukan. Pada masa ini, perlindungan utama di tempat termasuk sistem nama sebenar dan had masa permainan. Tencent mengatakan bahawa ia telah meningkatkan perlindungan untuk anak di bawah umur sejak 2017, dengan rata-rata 5.8 juta akaun dihadkan untuk log masuk dan membayar setiap hari.

Lihat juga:China E-Sports Weekly: Hyperice memenangi rakan khas LPL, JD Games dan Intel menandatangani tajaan tajuk dua tahun

Ribut peraturan semasa China yang melanda sektor teknologi dan industri latihan di luar kampus telah menyebabkan harga saham yang berkaitan merosot, dan tekanan peraturan dijangka berterusan di masa depan.