Tencent Music, Warner Music melancarkan label rekod bersama baru di China

Tencent Music Entertainment (TME), platform muzik dalam talian terbesar di China, berkata pada hari Isnin bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan Warner Music Group (WMG) untuk menubuhkan syarikat rekod usaha sama baru.

Kedua-dua syarikat itu juga memperbaharui perjanjian pelesenan berbilang tahun mereka, melanjutkan perjanjian asal mereka lebih daripada satu dekad yang lalu.

Kandungan Warner Music akan terus tersedia di platform streaming muzik TME termasuk QQ Music, Kugou Music dan Kuwo Music, serta platform streaming langsung dan platform karaoke dalam talian WeSing.

Kedua-dua syarikat itu berkata dalam siaran akhbar bahawa label rekod bersama baru itu akan memanfaatkan “sumber dan pengalaman global Warner Music dalam menyokong kerjaya artis dan pengaruh besar TME di pasaran muzik dan hiburan tanah besar China.” Syarikat-syarikat ini juga akan membangunkan peluang baru dalam penyelesaian muzik komersial dan peranti yang saling berkaitan.

Tencent mempunyai perjanjian serupa dengan Universal Music dan Sony Music Entertainment, membawa artis antarabangsa ke China dan sebaliknya.

“Selain meningkatkan pelaburan dalam artis, trek dan pemasaran di Greater China, perkongsian baru dan diperluas ini bermaksud kami dapat membantu menjadikan artis kami tidak dapat diabaikan di salah satu pasaran muzik yang paling cepat berkembang di dunia,” kata Simon Robson, presiden WMG International Records.

Tencent Music, yang dikendalikan oleh syarikat gergasi teknologi China yang tersenarai di New York, Tencent Holdings Ltd., melaporkan sejumlah keputusan suku keempat 2020 yang kuat, dengan jumlah pendapatan meningkat 14.3 peratus tahun ke tahun kepada 8.34 bilion yuan ($1.28 bilion). Pengguna yang membayar mencapai 56 juta, melonjak 40.4% dari tahun 2019.

Lihat juga:Tencent Music Entertainment Group memperoleh kepentingan tambahan dalam Universal Music Group

“Semasa dan setelah wabak pneumonia mahkota baru, kami menunjukkan ketahanan dan ketangkasan. Peng Jiaxin, Ketua Pegawai Eksekutif Tencent Music, berkata:” Kami terus membuat kemajuan dalam operasi, melabur dalam teknologi perkhidmatan yang disesuaikan, dan melancarkan produk baru untuk memenuhi perubahan pengguna. Keperluan. “

TME memperkaya kandungannya dengan memperluas kemampuan pemasarannya, menandatangani perkongsian dengan label muzik rap utama seperti GOSH dan 404 Rapper dan mempromosikan muzik hip-hop dan kuno Cina di platformnya.

Menurut Reuters, kebanyakan pengguna Tencent Music berada di bahagian penstriman muziknya, tetapi pemacu pendapatan terbesar adalah perkhidmatan hiburan sosial, yang membolehkan pengguna menyiarkan konsert dan persembahan secara langsung.