Tencent Venture Capital Private Equity

Pada 19 Ogos, Dongguan Qingshuiwan Fasa II Venture Capital Partnership (Limited Partnership) ditubuhkan secara rasmi,Firma modal teroka terbaru yang dilaburkan oleh TencentRakan eksekutif syarikat itu ialah Zhuhai Yuewan Huasheng Fund Management Co., Ltd. dengan modal berdaftar 536 juta yuan (US $78.29 juta). Syarikat ini terletak di Dongguan, Wilayah Guangdong. Syarikat ini dimiliki bersama oleh Shenzhen Tencent Industrial Fund Co., Ltd. dan Sequoia Jingyao (Xiamen) Equity Investment Partnership (Limited Partnership).

Platform siasatan korporat menunjukkan bahawa industri syarikat melayani pasaran modal, dan ruang lingkup perniagaannya merangkumi: modal teroka (terhad kepada pelaburan dalam syarikat tidak tersenarai), dan dana ekuiti swasta yang terlibat dalam pelaburan ekuiti, pengurusan pelaburan, pengurusan aset dan aktiviti lain.

Syarikat baru ini mempunyai beberapa rakan kongsi, termasuk bekas guru HKUST Li Zexiang, yang juga mengasaskan syarikat kawalan gerakan GoogolTech. Pada 17 Ogos, Narvour, yang diasaskan oleh pelajar Li Zexiang, Zhang Junbin, mengubah maklumat pendaftaran industri dan komersialnya. Guangxi Tencent Venture Capital Co Ltd menjadi pemegang saham baru Nawar.

NARWAL ditubuhkan pada 2016 sebagai syarikat penyapu robot. Pada bulan Jun tahun lalu, penilaian syarikat meningkat kepada $5 bilion, menjadikannya unicorn dalam bidang robotik pintar. Pendapatannya pada tahun 2021 adalah sekitar $2 bilion.

Lihat juga:Huawei, Tencent dan lain-lain bersama-sama membina Institut Penyelidikan Meta-Universe