TikTok dan WeChat menafikan kebocoran rekod pengguna

Poster di forum penggodam baru-baru ini mendakwa telah memperoleh pangkalan data Douyin dan WeChat di platform perkhidmatan awan Alibaba, yang secara kolektif mengandungi lebih dari 2.05 bilion rekod pengguna. Douyin menafikan sebarang pelanggaran data. Jurucakap Tencent juga memberitahu Pandaily bahawa syarikat itu tidak menemui bukti pelanggaran keselamatan.

(Kredit gambar: BleepingComputer)

Kumpulan penggodam yang digambarkan sendiri “Against the West” juga menge-tweet sampel dari beberapa pangkalan datanya dan mengejek Douyin kerana tidak hanya menyimpan data pengguna tetapi juga menyimpan kod sumber back-end sendiri di Alibaba Cloud sambil menggunakan kata laluan spam yang mudah retak.

Sebagai tambahan kepada sebilangan kecil pengguna WeChat Cina, sampel yang dikeluarkan oleh penggodam juga merangkumi sejumlah besar maklumat pengguna Douyin di Asia Tenggara dan negara-negara Eropah. Akaun Twitter yang mengeluarkan data tersebut mengatakan pihaknya bersedia menyerahkan pangkalan data yang baru diperoleh kepada perkhidmatan keselamatan A.S.

Lihat juga:TikTok memindahkan data pengguna AS ke pelayan Oracle

“Kami telah mengesahkan bahawa sampel data yang dimaksudkan adalah umum dan tidak disebabkan oleh kompromi dalam sistem, rangkaian atau pangkalan data Douyin,” kata Maureen Shanahan, jurucakap Douyin, dalam satu kenyataan.Tepi. “Kami tidak menyangka pengguna perlu mengambil tindakan positif, dan kami tetap komited terhadap keselamatan dan keselamatan masyarakat global kami”.