Unicorn sensor 3D Oberbeck disokong oleh Alibaba untuk mengumpulkan lebih daripada 1.8 bilion yuan dalam penyenaraian

Pada hari Selasa,Jawatankuasa Penyenaraian Lembaga Inovasi Sains dan Teknologi Shanghai (Star Market) meluluskan permohonan IPO AoboSyarikat itu berhasrat untuk mengumpulkan 1.863 bilion yuan melalui IPO penyenaraian Star, dan dana tersebut terutama digunakan untuk projek penyelidikan dan pengembangan teknologi penginderaan 3D. Wang itu juga akan membantu menambah modal kerja yang diperlukan.

Obibeck terutama terlibat dalam reka bentuk, penyelidikan dan pengembangan, pengeluaran dan penjualan produk sensor 3D. Produk utamanya termasuk sensor 3D, peralatan pengguna dan perindustrian. Pelanggannya merangkumi jenama terkenal seperti Ant Group dan OPPO, dan pemegang saham kedua terbesar adalah Shanghai Yunxin Venture Capital Management Co., Ltd., anak syarikat milik penuh Ant Group.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2013 dan berkisar pada teknologi penginderaan AI3D. Pengasasnya Huang Yuanhao dilahirkan di Chaozhou, Guangdong pada tahun 1980. Beliau mengasaskan Obibeck di 2013 dan berkhidmat sebagai pengarah eksekutif dan pengurus besar. Pengerusi dan pengurus besar syarikat semasa juga merupakan salah satu kakitangan teknikal teras syarikat. Selain itu, beliau juga merupakan pakar program bakat peringkat kebangsaan dan pakar pengukuran optik yang terkenal di peringkat antarabangsa.

Setelah Huang menubuhkan teknologi penginderaan 3D Orbbec di Shenzhen, dia kemudian memimpin syarikat itu untuk berjaya mengembangkan cip penginderaan 3D pertama di China pada tahun 2015 dan memulakan pengeluaran besar-besaran kamera penginderaan 3D untuk pengguna. Kejayaan itu membantu memecahkan monopoli gergasi teknologi seperti Apple, Microsoft, dan Intel, dan menjadi pengeluar AISA pertama (dan keempat di dunia) yang mampu menghasilkan cip pengkomputeran mendalam.

Lihat juga:Stesen B kini menyokong video kesetiaan ultra tinggi 8K

Orbit telah disukai oleh Hongde Investment, rakan SAIF, MediaTek, GF Securities, CITIC Securities dan institusi lain. Oleh kerana pembayaran imbasan wajah menjadi lebih popular, Alibaba memperhatikan syarikat teknologi tinggi yang berkembang pesat. Pada bulan Mei 2018, Orbbec mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri D bernilai lebih daripada AS $200 juta. Pusingan ini diketuai oleh Ant Financial, diikuti oleh SAIF Partners, Green Pine Capital Partners dan Sirius Capital.