Uxin menandatangani perjanjian pembiayaan $100 juta dengan NIO Capital

Uxin, platform e-dagang kereta terpakai terkemuka di China, mengumumkan pada hari KhamisIa telah menandatangani perjanjian pembiayaan dengan sekutu pemegang saham semasa NIO Capital, yang melanggan 714 juta saham pilihan boleh tukar kanan bernilai gabungan $100 juta.

Uxin mengumumkan pada awal tahun ini pada 16 Mei bahawa ia telah menandatangani lembaran terma yang mengikat dengan sekutu dua pemegang saham yang ada, NIO Capital dan Joy Capital. Kedua-dua pelabur bersetuju untuk melabur $100 juta lagi untuk melanggan saham pilihan boleh tukar kanan berdasarkan perjanjian pembiayaan $315 juta yang ditandatangani tahun lepas. Penandatanganan perjanjian baru ini menandakan penyelesaian akhir pembiayaan.

Lihat juga:NIO Capital menutup dana bernilai $400 juta

Uxin terutamanya merancang untuk menggunakan dana untuk mengembangkan tempat pemeriksaan Hefei, memperluas kemampuannya untuk menyediakan kereta terpakai berkualiti tinggi, dan menyokong pengembangan perniagaan jangka panjang. Sebagai pengedar kereta terpakai dalam talian yang terkemuka, Uxin telah mewujudkan model dua saluran yang merangkumi pusat membeli-belah dalam talian dan pasar raya luar talian di seluruh negara. Syarikat terus memperkukuhkan pembinaan keseluruhan sistem proses dari rantaian bekalan ke terminal penjualan.

Laporan kewangan syarikat menunjukkan bahawa jumlah penjualannya pada suku ketiga tahun fiskal 2022 (Oktober hingga Disember 2021) adalah 4,865 unit, peningkatan 111% tahun ke tahun dan kenaikan suku tahunan sebanyak 33%. Di samping itu, jumlah penjualannya dalam empat suku terakhir mempunyai kadar pertumbuhan suku tahunan sebanyak 21%.

Data terbaru yang dikeluarkan oleh China Automobile Dealers Association menunjukkan bahawa disebabkan oleh pelbagai faktor, industri kereta terpakai baru-baru ini mengalami pertumbuhan negatif, sementara penjualan kereta terpakai nasional pada bulan Mac turun sebanyak 16% tahun ke tahun.