VIPKid yang disokong oleh Tencent menafikan pemotongan 50% dalam setiap pasukan

Permulaan pendidikan dalam talian China VIPKid mengakui bahawa ia baru-baru ini membuat beberapa perubahan kakitangan, tetapi menafikan bahawa ia telah memotong 50% kakitangannya di pelbagai jabatan.

Sebuah laporan yang diterbitkan pada hari Isnin oleh kedai berita teknologi China 36kr mengatakan bahawa pusingan pemberhentian terbaru VIPKid berlaku setelah platform pendidikan dalam talian K12 secara dalaman mendedahkan rancangan IPOnya pada bulan April.

Laporan itu memetik beberapa pekerja VIPKid sebagai berkata bahawa syarikat itu telah memecat 50 peratus daripada kakitangannya di bahagian “Program Bahagian Berganda”. Program Dual Teacher adalah salah satu barisan produk utama VIPKid untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 10 tahun dan diajar oleh guru berbahasa Cina dan Inggeris. Syarikat itu juga menambah bahawa dua bahagiannya yang lain, yang bertanggungjawab untuk pengembangan kurikulum bahasa Inggeris dan matematik, memotong tenaga kerjanya sebanyak 50 peratus.

Syarikat itu juga merombak produk perniagaannya, termasuk menutup operasi platform Sekolah Beras (Sekolah Beras) pada bulan April.

36KR mengatakan jumlah pekerja VIPKID menyusut menjadi kurang dari 7,000 pada bulan Mei, berbanding 12,000 pada tahun 2019.

Laporan media itu juga menambah bahawa sejak separuh kedua tahun 2019, empat eksekutif syarikat telah mengundurkan diri, termasuk Liu Huan, yang telah bekerja di syarikat itu sejak 2018 dan dilantik sebagai ketua pegawai operasi pada bulan Mac tahun lalu, dan Gui Lei, ketua pegawai kewangan yang bergabung dengan syarikat itu pada tahun 2019. Xu Xiaofei, naib presiden kanan pemasarannya, dan Liu Jun, ketua pegawai akademiknya, juga telah mengundurkan diri.

VIPKid mengatakan dalam satu kenyataan kepada media China bahawa ia telah “membuat penyesuaian perniagaan dan kepegawaian yang normal untuk lebih fokus pada pengembangan perniagaan teras dan menyediakan produk dan perkhidmatan pendidikan yang lebih baik untuk pelajar dan ibu bapa”.

“Laporan media ’50 peratus pemotongan pekerjaan di pelbagai jabatan kami’ tidak sesuai dengan fakta,” kata VIPKid. “Pada masa ini, pelbagai perniagaan syarikat beroperasi seperti biasa, dan pelajar dan ibu bapa tidak terjejas.”

Kenyataan itu juga menyatakan bahawa pengunduran diri eksekutif syarikat adalah perubahan kakitangan biasa, yang kebanyakannya berlaku semasa wabak tahun lalu. Ia tidak bertindak balas terhadap khabar angin IPO.

Ditubuhkan pada tahun 2013 dan dilancarkan secara rasmi pada tahun 2014, VIPKid menghubungkan pelajar Cina dengan guru berbahasa Inggeris Amerika Utara untuk kelas video langsung.

Syarikat ini telah menyelesaikan 9 pusingan pembiayaan setakat ini, dan disokong oleh Tencent, Coatue Management, Sequoia Capital, Yunfeng Capital, dll., Dan kini mempunyai lebih daripada 800,000 pelajar dan kira-kira 100,000 guru di Amerika Syarikat dan Kanada.

Lihat juga:VIPKid menawarkan ganjaran $14K untuk mencari khabar angin

Syarikat yang berpangkalan di Beijing itu masih bergelut dengan kos pemerolehan pengguna yang tinggi dan pesaing sengit termasuk 51Talk, Dada ABC, dan HitalkKids.

Ketua Pegawai Eksekutif Mi Wenjuan mengatakan dalam surat awal tahun ini bahawa syarikat itu akan memperkemas kursus dalam talian yang ditawarkannya, menggabungkan kelas dalam talian dalam talian dan tunjuk ajar bahasa Inggeris dalam talian dengan pembantu dalam talian yang didorong oleh kecerdasan buatan.
Menurut iResearch, ukuran pasaran industri pendidikan dalam talian China akan mencapai 257.3 bilion yuan (AS $39.9 bilion) pada tahun 2020.