Wanda Group melepaskan saham majoriti di AMC Theatre

Dalian Wanda Group telah melepaskan kepentingan majoritinya dalam AMC Entertainment Holdings, pengendali teater A.S. terbesar, selepas syarikat itu melaporkan kerugian rekod pada tahun 2020.

Menurut laporan tahunan yang dikemukakan oleh AMC pada hari Jumaat yang lalu, pada 31 Disember, pegangan saham syarikat swasta Wanda dalam saham tertunggak AMC telah menurun kepada 23.08%, dan hak suara komprehensif adalah 47.37%. Pada 3 Mac, pegangan saham Wanda Nisbah dan hak suara terus menurun kepada 9.8%. Wanda Group kekal sebagai pemegang saham terbesar AMC.

“Walaupun selepas penukaran, Wanda mungkin mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap pengurusan dan urusan korporat kami kerana, berdasarkan rekod kami dan maklumat yang diberikan oleh Wanda, Wanda diwakili di dewan pengarah dan memiliki 9.8 peratus saham pada 3 Mac 2021,” kata AMC dalam pengajuan tersebut.

“Tanpa pemegang saham pengendali, sekarang, AMC akan dikendalikan oleh pelbagai pemegang saham seperti kebanyakan syarikat awam lain,” kata Adam Aron, ketua eksekutif rantai teater, dalam panggilan telefon.

Lihat juga:Dibuka semula selama 43 hari, teater Cina membawa kehidupan baru

Diasaskan oleh jutawan China Wang Jianlin, Wanda memperoleh AMC untuk $2.6 bilion pada tahun 2012 sebagai sebahagian daripada pengembangan kredit global ke dalam sektor hiburan. Namun, konglomerat, yang memiliki pusat membeli-belah, produksi filem, sukan dan taman tema, telah mengumpulkan sejumlah 362 bilion yuan ($56 bilion) hutang setelah memperoleh aset mercu tanda seperti kelab bola sepak Sepanyol Atletico Madrid, studio Hollywood Legendary Entertainment dan harta tanah di Beverly Hills dan London, menurut Bloomberg. Laporan itu menambah bahawa syarikat itu telah membuang sebahagian besar aset ini.

Kekayaan Wang menyusut menjadi sekitar $14 bilion dari puncak $46 bilion pada tahun 2015, ketika dia dinobatkan sebagai orang terkaya di Asia, tulis Bloomberg.

Pada masa yang sama, rantaian teater mencatat kerugian $4.6 bilion pada tahun 2020 selepas kehadiran menjunam lebih daripada 90%. Pendapatan menjunam 88 peratus tahun ke tahun kerana syarikat itu terpaksa menutup tempat dan memberhentikan ribuan pekerja.