WEY Great Wall Motors mengeluarkan versi lidar Mocca DHT-PHEV

26 Ogos,Versi lidar Mocca DHT-PHEV baru WEY, sub-jenama Great Wall Motors, membuat penampilan sulung di Pameran Auto Chengdu. RoboSense, pembangun sistem sensor lidar pintar, bekerjasama dengan syarikat pemanduan autonomi Haomo.ai dan Qualcomm untuk membina NOH (navigasi di HPilot) untuk WEY.

Dari segi kuasa, kereta baru ini dilengkapi dengan enjin 1.5T dan motor pemacu, di mana kuasa maksimum enjin adalah 115kW, dan kuasa maksimum motor pemacu depan/belakang adalah 135kW.

Dari segi perkakasan, kereta baru ini dilengkapi dengan 2 lidar, 12 kamera, radar gelombang 5 milimeter dan 12 radar ultrasonik, dan menggunakan platform Snapdragon Ride yang dihasilkan oleh proses Qualcomm 5nm.

Snapdragon Ride mempunyai platform SoC yang berskala dan disesuaikan sepenuhnya dan produk Snapdragon Vision. Sebagai platform berskala, berkuasa rendah dan berprestasi tinggi, Snapdragon Ride menyokong pelbagai ciri ADAS/AD, dari aplikasi kamera depan Program Penilaian Kereta Baru (NCAP) peringkat kemasukan hingga tahap automasi yang lebih tinggi yang memerlukan aplikasi kamera depan dan sekeliling.

Versi lidar Mocca DHT-PHEV mempunyai kemampuan penginderaan dimensi penuh dan cip kuasa pengkomputeran yang besar, yang dapat melakukan fungsi utama seperti perubahan lorong automatik dan penyerangan, pengenalan lampu isyarat dan kawalan kenderaan, dan navigasi melalui keadaan lalu lintas di persimpangan yang kompleks.

Data menunjukkan bahawa jarak tempuh pemanduan yang dibantu pengguna WEY telah melebihi 15 juta kilometer, dan liputan pemandangan bandar utama telah melebihi 90%. Masa pembelajaran sistem bantuan memandu telah melebihi 300,000 jam, yang memberikan sokongan data yang kuat untuk aplikasi NOH bandar.

Lihat juga:Haval Great Wall Motors akan menghentikan penjualan kenderaan bahan bakar menjelang 2030

Fungsi NOH bandar untuk versi lidar Mocca DHT-PHEV akan diaktifkan di Beijing dan Baoding, Hebei. Menjelang akhir tahun ini, urban NOH dijangka meliputi lebih daripada 10 bandar.

Qiao Xinyu, timbalan pengurus besar WEY, mengatakan: “Pada era kenderaan tenaga baru yang cerdas, WEY telah bergantung pada sistem DHT pintar jangka panjang untuk memasuki pasaran pada separuh pertama tahun ini dan akan mencari lebih banyak peluang melalui sistem bantuan pemanduan yang maju.”