Wuling Automobile membuka pasaran kenderaan hibrid

Sama seperti penjualan kenderaan elektrik tulen Wuling Automobile akan melebihi satu juta, syarikat automotif China mengumumkan pada 14 JulaiSecara rasmi akan memasuki pasaran kenderaan hibrid.

Pelan kenderaan hibrid Wuling termasuk dua laluan utama: kenderaan hibrid (HEV) dan kenderaan hibrid plug-in (PHEV). Syarikat akan memimpin dalam melancarkan HEV sesuai dengan permintaan pasar saat ini, yang bertujuan untuk memberikan penyelesaian yang sesuai untuk pengguna yang tidak memiliki tumpukan pengisian yang mencukupi di komuniti mereka.

Versi hibrid Wuling Kaijie dan Wuling Xingchen, yang dijangka dilancarkan pada separuh kedua tahun ini, akan dilengkapi dengan sistem powertrain hibrid yang terdiri daripada enjin 2.0L, motor elektrik dan pek bateri.

Model hibrid Wuling (sumber gambar: Wuling Automobile)

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China sebelumnya mengumumkan maklumat permohonan undang-undang untuk versi hibrid Wuling Star. Kereta ini dilengkapi dengan enjin 2.0L, kuasa maksimum 100kW, dan bateri lithium-ion ternary.

Beberapa media juga mengeluarkan gambar tersembunyi model hibrid pertama Wuling. Digabungkan dengan maklumat rasmi yang ada, kereta baru ini mempunyai penggunaan bahan bakar 4.6L per 100 kilometer dan jangka hayat bateri 665 kilometer. Enjinnya mengecas bateri semasa bergerak.

Lihat juga:Kenderaan elektrik SAIC-GM-Wuling NEV Air dimasukkan ke dalam pengeluaran di India

Wuling Motors ditubuhkan pada tahun 1985 dan mula menjalankan usaha sama dengan SAIC dan General Motors pada tahun 2002 yang disebut SAIC-GM-Wuling (SGMW). SGMW menjual 326,100 kenderaan pada suku pertama 2022, meningkat 5.65 peratus tahun ke tahun.